voorleestips voor peuters

Hier vindt u de leukste nieuwe (voor)leestips voor peuters. Speciaal geselecteerd door de bibliotheek, i.s.m. ProBiblio en Gemeente Amsterdam. Om lekker samen te bladeren, te lezen en te kijken. Als u regelmatig leest met uw baby of peuter, heeft uw kind straks een goede start in de kleuterklas. Want kinderen die al op jonge leeftijd worden voorgelezen, kunnen later makkelijker leren lezen. Natuurlijk zijn al deze voorleesboeken te leen bij de OBA. 

Ik doe het lekker toch! - Milja Praagman

Ik doe het lekker toch gaat over Kleine Leeuw, die op een dag besloten heeft om niet meer te doen wat mama zegt. Als mama zegt dat hij zijn kleren aan moet doen, doet hij dat NIET, als mama zegt dat hij buiten zijn jas aan moet doet hij dat NIET. En hij doet buiten in de jungle lekker WEL allemaal dingen die eigenlijk niet mogen, zoals aan lianen hangen en de rivier oversteken. Als hij weer thuis is, zegt mama: je mag je bord niet leeg eten hoor! Maar Kleine Leeuw doet het lekker toch! Vanaf ongeveer 3 jaar. 

Die is klein - Mirte Stut

Dit aanwijsboekje gaat over dagelijkse voorwerpen die voor uw dreumes of peuter heel herkenbaar zijn. Het boek staat vol met kleine dingen; dingen met wielen, om te eten, dingen die vierkant zijn en die geluid maken. Het hardkartonnen boekje heeft op elke twee pagina’s duidelijke foto’s van de voorwerpen op een lichtgele achtergrond. Een heel aantrekkelijk boekje voor uren bekijken, aanwijzen en benoemen. Vanaf 1,5 jaar.

Konijntje Knabbel zoekt haar knuffel - Jannie Ho

Konijntje Knabbel is haar knuffel kwijt, maar het is bedtijd! Overal zoekt ze; achter de stoel, in de wasmachine en in de speelgoedkist. Maar nergens is beertje. Dan vraagt Mama of Knabbel al onder haar bed heeft gekeken...
Hardkartonnen boekje met schuifjes. Achter de schuifjes komen steeds andere knuffelvriendjes tevoorschijn. Lekker stevig, dus geschikt voor kleine handjes, en het ziet er echt leuk uit. Vanaf 2 jaar.

Voetballen met Muis - Lucy Cousins

Gezellig samen sporten, wie houdt daar nu niet van? Muis gaat vandaag voetballen met al haar vriendjes. Eerst trekt ze natuurlijk haar voetbalkleren aan. Dan gaan de teams starten, de scheidsrechter blaast op zijn fluitje! Er wordt gerend, geslalomd en op doel geschoten en uiteindelijk hebben beide teams een punt. Hoera! Ze hebben een leuke dag met zijn allen. Vrolijk boek over voetballen, vriendschap en plezier. Vanaf ongeveer 3 jaar.

Toet gaat naar Dinoland - Catherine Anholt

Toet heeft een heel bijzondere auto: die kan praten! Nadat Toet hem goed heeft opgepoetst kiest hij in de routeplanner waar hij graag heen wil. En vandaag wordt het Dinoland. Toet ziet heel veel dinosauriërs, van klein tot een super-mega-grote dinosaurus! Whaaah! Toet kiest snel waar hij nu heen wil: naar huis! Het autootje klapt zijn vleugels uit en brengt Toet weer naar zijn warme bedje. Vanaf 3 jaar. 

Sporten en spelen met Nijntje (dvd) - Dick Bruna

Deze dvd bevat twee langere verhaaltjes. Hierin bezoekt Nijntje het Verre Oosten en de Noordpool. Ook staan er twaalf losse verhaaltjes op van ongeveer vijf minuten per aflevering. Hierin is Nijntje lekker aan het dansen, verstopt ze zich en doet ze mee aan een hardloopwedstrijd. Alles in 3D-animatie en verteld met vriendelijke stem. Voor even lekker lui op de bank. Vanaf ongeveer 3 jaar. 

Word gratis lid van de OBA

Wist je dat kinderen en jongeren tot 19 jaar niets voor het OBA-lidmaatschap betalen? Met de OBA-pas leen je de mooiste prentenboeken, jeugdboeken, strips, luisterboeken, dvd's en games voor je kind. Ook doe je gratis of met korting mee aan de vele (voorlees-)activiteiten voor baby’s, peuters en kleuters. Lid worden kan makkelijk online of in één van onze vestigingen.

Max en Noor op de boerderij - Jessica Ahlberg

Max en Noor gaan met hun groep een dagje naar de boerderij. Ze hebben allebei hun laarzen aangetrokken en vertrekken gezellig met zijn allen in een bus. Op de boerderij zien ze Oink, een lief biggetje. Omdat Oink schrikt van een hard geluid ontsnapt hij en gaan de kinderen hem zoeken. Ze gaan de hele boerderij rond en ontmoeten zo de andere dieren. Vanaf 3 jaar.

Lente, zomer, herfst, winter - Kathleen Amant

Dit nieuwe boek van Kathleen Amant is heel geschikt om te gebruiken op school, kinderdagverblijf en peuterspeelzaal. Lekker groot en goed vormgegeven. Alle seizoenen komen aan bod. Wannes begint in de lente, met bloemen plukken en paaseitjes zoeken. Bij elk seizoen staat ook een gedicht en een boom die steeds verandert al naar gelang het jaargetijde. Met herkenbare, frisse tekeningen. Vanaf 2 jaar.

taaltips

De OBA werkt op het gebied van leesbevordering en taalontwikkelingen samen met de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de Gemeente Amsterdam. Op deze site van de Gemeente vindt u allerlei leuke en leerzame tips om samen met uw kind aan de slag te gaan met taal. Het gaat om oefeningetjes, apps, knutsel- en spelideeën, websites, boeken, tv-programma's en meer.