OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Literatuur en poëzie

Let op: alle OBA-vestigingen zijn gesloten

Met ingang van vrijdag 13 maart zijn alle vestigingen van de OBA tijdelijk gesloten. Alle aankomende activiteiten zijn afgelast. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website of onze social mediakanalen voor eventuele nieuwe informatie.

 

De OBA is zoveel meer dan een verzameling boeken! Verdiep je in de wereld van literatuur en poëzie: ontdek bekende en onbekende schrijvers, geniet van aanstormende talenten en laat je verleiden door internationale publicaties. Ga zelf aan de slag als schrijver of dichter, neem deel aan een poëzieworkshop of lezingen bij een bibliotheek in jouw buurt, of benader literatuur op een verrassende wijze via voorstellingen, exposities en films.


Literatuur

Vier in maart de Boekenweek bij de OBA!


Het is zover! Van 7 t/m 15 maart is alweer de 85e editie van de Boekenweek. Bij de OBA is het echter de héle maand maart Boekenweek, met volop activiteiten! De Boekenweek staat dit jaar volledig in het teken van rebellen en dwarsdenkers. Zoals schrijvers en denkers die het lef hebben om taboes te bespreken en te doorbreken. Of schrijvers die de vrijheid nemen om tegen de stroom op te roeien of een ander geluid laten horen. 

Salon op Zuid

lees meer over Salon op Zuid

Muziek en literatuur komen samen tijdens de maandelijkse salons van het New European Ensemble. In een intieme en tijdloze setting vloeien tekst en muziek in elkaar over. 

Schrijverscafé: Niña Weijers

lees meer over het OBA Schrijverscafé met Niña Weijers

OBA Schrijverscafé is het Amsterdamse podium voor gerenommeerde schrijvers en debutanten in OBA Roelof Hartplein. Amsterdammers kunnen er kennis maken met literatuur.

Bloomsbury Revisited

Bloomsbury Revisited

Miniserie van drie lezingen. Centraal staat Charleston Farmhouse, trefpunt van de Bloomsbury Group, een groep schrijvers en intellectuelen die aan het begin van de 20e eeuw ontstond in de Londense wijk Bloomsbury.

Linnaeus Live met Daan Remmerts de Vries

Maaike Bergstra gaat in het kader van de Boekenweek in gesprek met schrijver en illustrator Daan Remmerts de Vries. Hij schreef vele - vaak bekroonde - boeken voor kinderen en drie romans. Met boekverkoop door Linnaeus Boekhandel en natuurlijk soep.

lees meer over Linnaeus Live met Daan Remmerts de Vries

Franse rebelse schrijfsters zijn gevaarlijk

lees meer over de boekpresentatie van Margot Dijkgraaf

Tien portretten van tien schrijfsters die de literatuur veranderden. Waarom het werk van George Sand, Colette en Françoise Sagan nog lezen? Wat leren we van Simone de Beauvoir, Annie Ernaux en Maryse Condé?

Luister naar interessante gastsprekers bij OBA Live

Poëzie workshop: een dichter op je schouder

Iedere maand presenteert Theodor Holman OBA Live vanuit de OBA aan het Javaplein. Met iedere keer een nieuwe gast. Publiek is altijd meer dan welkom, aanmelden is niet nodig. 

De Boekenweek met Niña Weijers en Nicolas Mathieu

Literair Café

Wat is er rebels in het werk van Niña Weijers (NL) en Nicolas Mathieu (Frankrijk)? De eerste schreef twee bijzondere, succesvolle boeken, de ander kreeg de Prix Goncourt. Wie zijn volgens hen de huidige dwarsdenkers?


Poëzie

Natuurlijk kun je ook volop poëzie lenen bij de OBA. Bekijk bijvoorbeeld eens de top 10 poëzie, of leen een dichtbundel als e-book. Wist je dat je poëzie naast lenen ook kunt meemaken? Kortom, literatuur en poëzie ontdek en beleef je in de OBA!

Poëzie op Zondag

Poëzie op Zondag | Vrouwkje Tuinman

Elke maand praat een dichter met Ineke Holzhaus en leest voor uit eigen werk. Op 23 februari is Vrouwkje Tuinman haar gast.

Een dichter op je schouder

Een dichter op je schouder

Tijdens de workshops van dichter, schrijver en presentator Ineke Holzhaus schrijf je aan de hand van korte opdrachten je eigen gedicht. Het thema is elke keer anders.

Open Podium

Open Podium

Zelf poëzie voordragen? Elke laatste zaterdagmiddag van de maand is er een Open Podium in OBA Oosterdok. In OBA Bijlmerplein kun je regelmatig deelnemen aan workshops en open podia voor poëzie en spoken word.

5 tips voor het lezen van poëzie

Poëzie lezen is niet voor iedereen weggelegd. Of toch wel? Ineke Holzhaus geeft al jaren lezingen en poëzieworkshops in de OBA. Wij vroegen haar naar de beste tips om poëzie te lezen. Want hoe doe je dat nou eigenlijk?

Bekijk details

Zaterdicht

Zaterdicht

Iedere eerste zaterdag van de maand is er ZATERDICHT, open podium en poëziewerkplaats in de OBA Diemen. 

Inspiratieworkshop Poëzie & Spoken Word

lees meer over de Inspiratieworkshop Poëzie & Spoken Word

Een inspiratieworkshop voor liefhebbers en schrijvers van poëzie en spoken word. Je krijgt tips en je gaat aan de slag om je teksten en performance te verbeteren. Kom je ook?