Nacht van de filosofie

Stand-upfilosofen, een cursus complotdenken, een nachtcollege van Jan Flameling, dansen met Jean-Paul Sartre: de Amsterdamse Nacht van de Filosofie was een diepgravend festijn.

Het thema dit jaar was 'De Verbeelding'. 

De nacht vond plaats op vrijdag 30 maart in zes zalen in de Centrale OBA. 

Een greep uit de gasten:

Femke Halsema

Femke Halsema opent met haar essay over verbeelding en macht. Zij onderzoekt of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praktijk.

René ten Bos

Denker des Vaderlands René ten Bos zal de Thales van Milete, de anekdote die door de hele geschiedenis van de filosofie becommentarieerd is, belichten. 

Rutger Bregman

Rutger Bregman, schrijver van De Geschiedenis van de Vooruitgang en de internationale bestseller Utopia for Realists, gaat in gesprek met Bas Heijne.

Bas Heijne

Bas Heijne is schrijver, essayist en vertaler. Hij publiceerde romans, verschillende verhalenbundels en een groot aantal essays, waaronder Onbehagen. Hij gaat in gesprek met Rutger Bregman. 

Frank Ankersmit

Prof. Frank Ankersmit is een eigenzinnig intellectueel geschiedkundige en politiek filosoof.  Hij beargumenteert dat we niet langer in een democratie leven – maar in een gekozen aristocratie.

Maarten Coolen

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Cultuurfilosoof Maarten Coolen geeft een belangrijke verklaring: de hedendaagse mens ziet zichzelf als individueel verantwoordelijk voor zijn eigen identiteit. 

Svenja Flasspöhler

Op haar 14e werd de Duitse filosoof Svenja Flasspöhler door haar moeder verlaten. Pas jaren later kon ze dit vergeven. Voor haar boek Vergeven – omgaan met onrecht las zij alles wat ze kon vinden over vergeving. 

Jannah Loontjens

Schrijver en filosoof Jannah Loontjens wordt geïnterviewd door Mark Leegsma. Haar boek Wie weet is een geëngageerde roman die zich afspeelt in Amsterdam, op de dag van de aanslag op Charlie Hebdo. 

Marcel Zuijderland

Filosoof en schrijver Marcel Zuijderland schreef Gentest of geen test over prenatale screening en schrijft geregeld voor diverse media. Hij zal pleiten dat ouders een morele plicht hebben om ‘het beste kind’ te kiezen. 

Laura van Dolron

Sommige meisjes vallen op de verkeerde mannen, Laura van Dolron valt op de verkeerde filosofen. Al jaren komt Jean-Paul Sartre haar om de oren slaan met grote woorden als vrijheid en verantwoordelijkheid.

De stand-up filosofen

Stel alle filosofische vragen die je altijd al had willen vragen aan filosofen Marthe Kerkwijk en Erno Eskens. Het maakt niet uit waar het over gaat. Ter plekke krijg je twee snedig geïmproviseerde antwoorden

Jan Flameling

Tijdens de nachtelijke Filosofische Salon zal filosoof Jan Flameling spreken over engaged buddhism, co-immunisme, ecologisch wezen, donuteconomie en agonistische politiek.

Bert Keizer

Leven is behelpen, vindt Keizer, en vanuit die grondhouding heeft hij behartenswaardige dingen te zeggen over geloof en literatuur, filosofie en geneeskunde. 

Marli Huijer

Begeleid door filosoof-gitarist Frank Meester zingt voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer een strijdlied tegen de onderdrukking van de seksuele verbeelding. 

Hein van Dongen

Dr. Hein van Dongen is filosoof en spreekt over creativiteit en verbeelding. Met onze creatieve verbeelding zijn we in staat om een eigen werkelijkheid te creëren. 

Marlou van Paridon

Filosoof Marlou van Paridon werkte ruim 25 jaar in managementfuncties bij overheid en bedrijfsleven en voert interculturele socratische gesprekken 

Emanuel Rutten

Emanuel Rutten is filosoof aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en ontwierp de Liefdeskubus: verschillende visies op de liefde die soms samengaan en soms onverenigbaar zijn.

Tina Rahimy

Tina Rahimy is gepromoveerd op de betekenis van het proces van vluchten voor het politieke-filosofische denken en  vertelt over verbeeldingskracht bij het integreren.

Geert Buelens

Geert Buelens is dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de UU en aan de Universiteit Stellenbosch. Hij spreekt met Antoine Bodar o.l.v. Leon Heuts, hoofdredacteur Filosofie Magazine.  

Antoine Bodar

Antoine Bodar is priester en hoogleraar, schrijver van boeken over cultuur en christendom en programmamaker bij radio en televisie. Hij beschouwt de rol van traditie in de huidige tijd in gesprek met Geert Buelens.

Frank Meester

Frank Meester is filosoof, publicist en musicus. Meester reikt een filosofisch handvat aan voor de geplaagde ouder. Welke relevante inzichten kun je van grote denkers opsteken?

Ger Groot

Ger Groot over mei ’68: ‘Het was geen revolutie, maar een revolte. Niet alleen in politieke zin, maar vooral in termen van ethiek en moraal.' Filosofiejournalist Henk Steenhuis interviewt hem hierover.

Ton Derksen

Wetenschapsfilosoof Ton Derksen, onder meer bekend van de zaak Lucia de B., vertelt waarom politieagenten en rechters steeds maar weer denken dat ze een zaak doorzien. 

Ferial Saatchi

Filosoof Ferial Saatchi reflecteert vanuit een Taoïstisch perspectief op wat de verbeelding aan de macht anno 2018 zou kunnen betekenen.  

Esther Ritman

Esther Ritman van Embassy of the Free Mind toont een zeldzaam boek van de mysticus Jacob Böhme uit de Bibliotheca Philosophica Hermetica

Erik van Beek

Erik van Beek is filosoof en werkt sinds 2008 als seksuoloog. Hij spreekt met René ten Bos over wat Pornhub ons leert over de menselijke natuur en cultuur. 

Peter Jansen met boeken

Peter Jansen is aanwezig met de boekenstand. En wees ook welkom op het filosofisch spreekuur met filosofisch practici en gespreksleiders van het Centrum voor Zelfbezinning (op de 6e etage).

Maarten van Buuren

Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij vertelt over Spinoza's levenswerk, de Ethica.

Marjan Slob

Marjan Slob is filosoof en columnist van de Volkskrant en verkent de verdiensten en beperkingen van de neurowetenschappen op wetenschapsfilosofische wijze. 

En ook:

Spinazie

Spinazie is het nieuwe maandelijkse filosofieboekenprogramma van de ISVW in de OBA. In deze eerste aflevering interviewt Mark Leegsma de Denker des Vaderlands René ten Bos over zijn nieuwe boek. 

Muziek

Muziek mag tijdens zo'n inspirerende nacht niet ontbreken. Dus dans met DJ Socrates de nacht in! Of geniet van het bijzondere muziekstuk van Jan Bosveld. Deze compositie voor 28 blazers en percussionisten wordt uitgevoerd door Brassband Apeldoorn.

Organisatie

De Amsterdamse Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door de ISVW in samenwerking met Serious Culture, boekhandel Donner, Goethe Institut en Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Livestream op 30 maart

Bekijk de Nacht van de Filosofie van 30 maart 2018 hier terug.