OBA Bouwt in Nieuw-West

Bouwen aan Nieuw-West

De OBA gaat vanaf dit najaar flink aan de slag in Amsterdam Nieuw-West. Er worden nieuwe locaties onderzocht, geopend (OBA Postjesweg), verbouwd (OBA Osdorp) en gesloten (OBA Slotervaart). Zo laten we het OBA-netwerk in Nieuw-West beter aansluiten bij de ontwikkelingen in dit groeiende stadsdeel. Op deze pagina houden we je op de hoogte van alle wijzingingen.De OBA wil graag alle huidige, nieuwe en toekomstige bewoners van Nieuw-West plekken bieden waar ieders nieuwsgierigheid wordt geprikkeld, waar talenten tot bloei komen, mensen elkaar kunnen ontmoeten en actief deelnemen aan het maatschappelijke leven. Maar waar je natuurlijk ook met koffie en een krantje even tot rust kunt komen.

Planning:
 • zaterdag 14 september: afscheidsfeest en sluiting OBA Slotervaart 
 • oktober: verbouwing OBA Osdorp en opening TechGrounds
 • eind 2019: verbouwing OBA Mercatorplein
 • voorjaar 2020: opening OBA Postjesweg

 

 

 

Locaties Nieuw-West

OBA Osdorp

 • Aan het Osdorpplein komt in 2023 een nieuwe grote OBA-locatie, met veel ruimte voor samenwerkingspartners. Zo wordt het nieuwe OBA Osdorp dé ontmoetingsplaats van Nieuw-West.
 • De gemeente heeft een wedstrijd uitgeschreven voor een andere naam dan ‘Centrum Nieuw-West’, zoals het gebied nu wordt genoemd. Maak kans op een mooie prijs en stuur je idee in!
 • De OBA start dit najaar met de herinrichting van de bestaande locatie OBA Osdorp. Samen met Studiezalen en het programma Techconnect van TechGrounds maken we het mogelijk dat jongeren uit Nieuw-West hier geschoold kunnen worden voor een baan in de IT. Ook komt er een Maakplaats en meer studie- en werkplekken.

Samen leren & leven

 • In de Beleidsvisie 2019-2022 staat dat de OBA dichtbij alle Amsterdammers wil blijven. Dat heeft onder meer te maken met de ligging van onze locaties, maar ook met de OBA-vestiging zelf en het aanbod in huis. Samen leren en samen leven betekent dat alle Amsterdammers graag naar de OBA komen, om elkaar te ontmoeten en zich te ontwikkelen. Zeker een snel groeiend stadsdeel als Nieuw-West heeft plekken nodig waar iedereen zich welkom voelt om te komen - en om te zijn.
 • De OBA wil op alle locaties in de stad een verbindende schakel zijn tussen Amsterdammers en (maatschappelijke) organisaties die ook bezig zijn met samen leren en samen leven. Zo kunnen we ons aanbod verbreden en vergroten. Daarmee komen we tegemoet aan de diverse behoeften van alle Amsterdammers.
 • In het stadsdeel Nieuw-West gaan we dat zichtbaar maken door bij alle bestaande en nieuwe locaties actief samenwerkingspartners te betrekken. Die komen niet alleen bij de OBA ‘in huis wonen’, maar bepalen ook samen met de OBA het gezamenlijke aanbod. We kiezen voor organisaties die buurt en bewoners al goed kennen en weten wat er speelt.
   

Boek om de hoek

 • In Nieuw-West opent de OBA de komende jaren tenminste drie OBA-punten. Een OBA-punt is een kleine, tijdelijke OBA-locatie bij een samenwerkingspartner in huis. Leden kunnen hier boeken reserveren en ophalen. In gebieden als De Aker en Nieuw-Sloten, waar nu nog geen OBA is, kunnen leden dan ook hun ‘boek om de hoek’ halen.
 • Op de OBA-punten willen we ook (samen met onze partners) een culturele en maatschappelijke programmering bieden.
 • In mei is het eerste OBA-punt opengegaan in de Staalmanpleinbuurt bij Casa Sofia. Vanaf eind september 2019 kunnen onze leden hier ook boeken ophalen en terugbrengen.

 

Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws.