OBA Live

Iedere drie weken presenteert Theodor Holman OBA Live vanuit OBA Javaplein. Tussen 17.00-18.00 uur ontvangt hij een actuele hoofdgast en zijn er vaste rubrieken. Publiek is altijd meer dan welkom, aanmelden is niet nodig. 

25 april: Jaco Benckhuijsen

                                                                                                                         foto: Hanna van der Loo

25 april: Jaco Benckhuijsen is te gast met zijn boek 'Man in het wild'. Schrijver, muzikant en avonturier Jaco Benckhuijsen schreef een boek over zijn zeekayaktochten langs de randen van de Stille Oceaan. Wekenlang zwierf hij langs de eilanden tussen Alaska en Siberië en sliep bij de Papoea’s in hun hutten van gras. Op zoek naar de wilde en vergeten plekken op de wereld en naar de mensen die aan de rafelranden van de wereld leven. Hij schreef er een avontuurlijk reisverslag over onder het motto 'niet de bestemming is het doel, maar de reis'. 

Elma Drayer bespreekt het boek van Peter Brusse ‘Ach, Engeland: Wij en onze overburen. Van Bonifatius tot Brexit’. 

Gawie Keyser analyseert het succes van de serie ‘Game of Thrones’.


 

Komende uitzendingen:

  • 16 mei: Hugo Koolschijn met zijn boek 'Voorstellingen'. Acteur Hugo Koolschijn (1946) debuteerde in 1972 bij toneelgezelschap De Appel en maakt sinds de oprichting deel uit van Internationaal Theater Amsterdam. Hij speelde onder meer in Scènes uit een huwelijk, Uit het leven van marionetten,  Oedipus, The Fountainhead en De kersentuin. In dit boek 'Voorstellingen' kijkt hij terug op zijn rijke carrière als acteur en legt hij uit wat de impact voor hem is van zijn opvoeding in een zwaar 'bevindelijk' milieu. De keuze voor het theater was zeker niet vanzelfsprekend. Het boek is een persoonlijke cultuurgeschiedenis en tegelijkertijd een eerbetoon aan een paar bijzondere vrienden. Nelleke Noordervliet heeft een culturele en Onno Blom heeft een literaire rubriek.

  • 6 juni: Tijs Goldschmidt over zijn boek 'Onvoldoende Liefdesbrieven'. Schrijver en evolutiebioloog correspondeerde met collega-schrijvers, kunstenaars, biologen en andere wetenschappers over antropologie, Darwinisme, gedragsbiologie, ecologie, literatuur, muziek, dans, beeldende kunst, poëzie en veel meer. In deze bundel zijn sprankelende brieven gebundeld aan o.a. Henk van Woerden, Menno Wigman, Matthijs van Boxsel, Joyce Roodnat, Jet Bakels, Nico Frijda. De brieven bevatten observaties, overwegingen, en omzwervingen van een 'afgedwaald' bioloog - zoals hij zichzelf noemt. Elma Drayer heeft een actuele rubriek. Gawie Keyser bespreekt een actuele film.

Wie is Theodor Holman

Theodor Holman (1953) is schrijver van verschillende romans, sonnetten en filmscenario's. Hij schrijft columns voor Het Parool en De Groene en is radiopresentator met een eigen talkshow (2002 - 2008 Desmet Live, sinds 2008 OBA Live). (foto: W. Groenhuijsen)

Een korte geschiedenis

Op NPO Radio 1 is vanaf 2016 geen plaats meer voor OBA Live. Omdat het jammer zou zijn om OBA Live te laten verdampen, is er een nieuwe samenwerking gestart tussen de makers van Human-OBA Live en de OBA. Deze samenwerking is eigenlijk een voortzetting van het eerste contact tussen Human en de OBA.

Lees meer...

reageren?

Wilt u reageren op een talkshow van OBA live? Stuur een e-mail naar webredactie@oba.nl.

voorgaande afleveringen

OBA Live 4 april

Theodor Holman in gesprek met Jan Fonijn over zijn boek 'Moederskinderen'

Lees meer over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud 

OBA Live 14 maart

Theodor Holman in gesprek met Elsbeth Etty over haar biografie over Willem Wilmink: In de man zit nog een jongen.

Lees meer
 over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud 

OBA Live 21 februari

Theodor ontving OBA directeuren Hans van Velzen en Martin Berendse ihkv 100 jaar OBA.

Lees meer
 over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud | 

OBA Live 31 januari

Theodor Holman sprak met Jan Brokken over zijn boek Rechtvaardigen; hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde. Columns van Elma Drayer en Gawie Keyser.

Lees meer over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud 

OBA Live, donderdag 10 januari 2019

Theodor Holman ontving schrijver en journalist Frank Westerman met zijn boek 'Wij, de mens'. Samen met studenten van de Universiteit van Leiden ging Westerman op reportage in Nederland en in Indonesië.

Lees meer over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud 

OBA Live archief

Bekijk en luister alle voorgaande afleveringen.