OBA Live

Iedere drie weken presenteert Theodor Holman OBA Live vanuit de vertrouwde OBA Javaplein.
Tussen 17.00-18.00 uur ontvangt hij een actuele hoofdgast en zijn er vaste rubrieken. Publiek is altijd meer dan welkom, aanmelden is niet nodig. 

21 februari 2019: 100 jaar OBA

                                                                                                                             

foto Elke Veldkamp: Koos Hageraats


21 februari 2019:
100 jaar OBA. Deze maand bestaat de OBA 100 jaar. Dat wordt 100 dagen lang gevierd met allerlei feestelijke evenementen in de stad. En ook OBA Live wil daarbij niet achter blijven.Theodor Holman ontvangt twee OBA directeuren, Hans van Velzen (directeur van 1988-2014) en Martin Berendse (directeur sinds 2014) en Elke Veldkamp, een van de schrijfsters van het jubileum 'Amsterdammers en hun bibliotheek'.

In 1919 werd de Openbare Leeszaal en Bibliotheek geopend, tegenwoordig OBA genoemd. Gratis toegankelijk voor iedereen die zich wilde ontwikkelen. In de loop van de 100 jaar veranderde de doelen van de bibliotheek, van 'volksverheffing' naar 'ontmoetingsplekken creëren' en bijvoorbeeld 'maakplaatsen' organiseren waar kinderen hun creativiteit en digitale vaardigheden ontwikkelen.Het profiel van de 'bibliothecaresse' uit de beginjaren veranderde drastisch, er werd uitgebreid, geautomatiseerd, er kwamen nieuwe doelgroepen bij en af en toe ging de OBA aan het succes bijna ten onder: er waren altijd hoge ambities en te weinig financiële middelen. Maar De OBA is er nog en hoopt nog minstens 100 jaar te blijven bestaan!

Nelleke Noordervliet haalt herinneringen op aan de Rijdende Bibliotheek die in de jaren vijftig schoolgaande kinderen in Rotterdam van bibliotheekboeken voorzag.Geld voor boeken was er niet en die bus was een uitkomst. Titels uit die tijd: 'Alleen op de wereld', 'Gaius is een ezel' en later: 'Botticelli en de Medici's' en 'Alexander de Grote, de Adelaar van Ahura'.

Onno Blom
 vertelt over de drie allermooiste bibliotheken die hij kent, die van Leiden, Coimbra en Weimar. Waarom zijn juist zij zijn favorieten, wat is hun verhaal en waarom is boeken verzamelen een noodzakelijke verslaving?

Komende uitzendingen:

  • 14 maart Elsbeth Etty over de biografie over Willem Wilmink 'In de man zit nog een jongen'
  • 4 april Jan Fontijn over zijn nieuwe boek ‘Moederskinderen’. Het verhaal over de relatie met zijn moeder en haar dood. En over de relatie die schrijvers uit de Nederlandse literatuur en Europese literatuur met hun moeder hadden (o.a. Gerard Reve, Jan Hanlo, Baudelaire, Rilke, Proust, Gide, Nietzsche en Houellebecq).

Wie is Theodor Holman

Theodor Holman (1953) is schrijver van verschillende romans, sonnetten en filmscenario's. Hij schrijft columns voor Het Parool en De Groene en is radiopresentator met een eigen talkshow (2002 - 2008 Desmet Live, sinds 2008 OBA Live). (foto: W. Groenhuijsen)

Een korte geschiedenis

Op NPO Radio 1 is vanaf 2016 geen plaats meer voor OBA Live. Omdat het jammer zou zijn om OBA Live te laten verdampen, is er een nieuwe samenwerking gestart tussen de makers van Human-OBA Live en de OBA. Deze samenwerking is eigenlijk een voortzetting van het eerste contact tussen Human en de OBA.

Lees meer...

reageren?

Wilt u reageren op een talkshow van OBA live? Stuur dan een e-mail naar webredactie@oba.nl.

voorgaande afleveringen

OBA Live 31 januari

Theodor Holman sprak met Jan Brokken over zijn boek Rechtvaardigen; hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde. Columns van Elma Drayer en Gawie Keyser.

Lees meer over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud 

OBA Live, donderdag 10 januari 2019

Theodor Holman ontving schrijver en journalist Frank Westerman met zijn boek 'Wij, de mens'. Samen met studenten van de Universiteit van Leiden ging Westerman op reportage in Nederland en in Indonesië.

Lees meer over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud 

OBA Live, donderdag 20 december 2018

Theodor Holman ontving Volkskrantjournalist Martin Sommer en reikte hem ook de Theodor Award 2018 uit. Columns van Elma Drayer en Onno Blom.

Lees meer
 over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud | rss

OBA live, donderdag 29 november

Theodor Holman sprak met Elma Drayer, Zij bewerkte het oorlogsdagboek van Paula Bermann 'Deze ontspoorde wereld', met daarin een indringende beschrijving van wat Tweede Wereldoorlogen en onderduiken betekende voor het dagelijkse leven van een Amsterdams Joods gezin. 

Lees meer over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunes| SoundCloud | rss

OBA Live, 8 november

Theodor Holman sprak met Annet Mooij over De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares'. Centraal staat daarin Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912- 2013).

Lees meer over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunes| SoundCloud | rss

OBA Live archief

Bekijk en luister alle voorgaande afleveringen.