donderdag 10 januari 2019, Frank Westerman

Theodor Holman ontvangt schrijver en journalist Frank Westerman met zijn boek 'Wij, de mens'.

Samen met een aantal studenten van de Universiteit van Leiden gaat Frank Westerman op reportage in Nederland en in Indonesiƫ. Aanleiding is het skelet dat in 2003 gevonden werd in een grot op het Indonesische eilandje Flores, de Floresmens, de 'homo floresiensis'. Het is een skelet van een vrouw met een dwergpostuur die 18.000 jaar geleden op aarde moest hebben rondgelopen. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, olifanten zo klein als pony's en een uitgestorven ooievaar van 1 meter 80. Westerman en zijn studenten stellen zich daarbij vragen naar de oorsprong van de mens, zoals "Wie zijn wij? Waar komen wij vandaan? En: "Op grond waarvan zien wij onszelf als de maat der dingen?".

Nelleke Noordervliet bespreekt 'de nieuwe mannelijkheid'.Steeds meer mannen hebben twijfels over oude invullingen van het begrip 'mannelijkheid': kracht, macho, stoerheid en haantjesgedrag. Zij herkennen zich niet in die stereotypen en zijn op zoek naar nieuwe definities van mannelijkheid.Wat zijn eigenlijk 'typisch mannelijke kwaliteiten' ? En wat betekent het om 'man' te zijn?Is het wel logisch dat mensen hun identiteit ontlenen aan sekse, kleur, etnische achtergrond, seksuele voorkeur?

Onno Blom over Marga Minco. Marga Minco (98) krijgt dit jaar de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre. Van haar verscheen o.a. 'Het bittere kruid' (1957), 'Een leeg huis' (1966) en Nagelaten dagen (1997) en 'Na de sterren' (1915). 

Kijk hieronder terug naar de vraaggesprekken.