OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 12 januari: over Boudewijn Buch

Theodor Holman ontving biografe Eva Rovers over de biografie 'Boud, het verzameld leven van Boudewijn Büch'. Boudewijn Büch (1948-2002) was schrijver, televisiemaker en dichter.​ Eva Rovers kreeg exclusief inzage in Büchs persoonlijke archief met dozen vol brieven, foto's en dagboeken.

Dat leverde een prachtig boek op dat een aantal van de raadsels rond Boudewijn Büch oplost. Vlak na zijn dood waren er nogal wat discussies over wat er in zijn leven 'feit' en wat 'fictie' was. Leed Boudewijn aan 'pseudologica fantastica'? Maar nu - zoveel jaren later - blijft er - mede dankzij de biografie van Eva Rovers - een ander genuanceerder beeld van Boudewijn Büch over, dat van een begenadigd en aanstekelijk verteller over Goethe, Mick Jagger, eilanden, dodo's en eeuwenoude boeken. Iemand die als geen ander mensen enthousiast maakte voor literatuur en geschiedenis.

Elma Drayer portretteerde 'De Parelduiker', een alleraardigst literair tijdschrift over schrijvers en literatuur. Er verschijnen per jaar 5 nummers, soms is er een dubbelnummer zoals komend jaar juni over Gerrit Komrij ter gelegenheid van diens vijfde sterfdag (5 juli 2012). De titel van het tijdschrift is ontleend aan een motto van Multatuli "Een parelduiker vreest den modder niet".

Onno Blom besprak de twee nieuwste boeken van A.F.Th. van der Heijden 'Kwaadschiks' (1300 blz.) en 'Kastanje aan Zee', een erotische roman in 125 bibliofiele exemplaren."Het beste dat ik de afgelopen tijd gelezen heb!", aldus Onno Blom. 

Genoemde titels: 'Boud, het verzameld leven van Boudewijn Büch' - Eva Rovers, uitgegeven bij Prometheus. 'De kleine blonde dood'- Boudewijn Büch, Herziene en uitgebreide. [20e] druk, 1995; 34e druk, 2012, uitgegeven bij De Arbeiderspers. 
Tijdschrift 'De Parelduiker' wordt uitgegeven door uitgeverij Bas Lubberhuizen. Verschijnt 5 keer per jaar + een dubbelnummer. Meer informatie daarover op de website http://www.parelduiker.nl '
Kwaadschiks' - A.F.Th. van der Heijden is uitgegeven bij De Bezige Bij'Kastanje a/d Zee' - A.F.Th. van der Heijden is uitgegeven bij de Statenhofpers.