OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 14 maart, Elsbeth Etty

Elsbeth Etty over 'In de man zit nog een jongen - Willem Wilmink - de biografie'. Willem Wilmink (1936-2003) is een van de meest geliefde schrijvers van Nederland. Zijn liedjes en gedichten zijn vooral bekend van televisieprogramma's als 'De Stratemakeropzeeshow', 'J.J. de Bom' en 'De film van Ome Willem'.

Minder bekend zijn de hertalingen van middeleeuwse klassiekers. Hij was een groot kenner van poëzie uit alle tijdvakken en in al haar verschijningsvormen. Werd wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam en gaf les in het vak close reading, taalkundige tekstinterpretatie van poëzie. In zijn werk zit veel heimwee naar een veilige kinderwereld die nooit heeft bestaan. Naar eigen zeggen is Wilmink altijd elf jaar gebleven. Elsbeth Etty sprak voor deze biografie met tientallen tijdgenoten, familie en vrienden van Wilmink. 

Elma Drayer bespreekt de roman 'Salomons oordeel' van Robert Vuijsje. Hoofdpersoon Max is een jood uit Amsterdam-Zuid. Alissa is zwart en komt uit de Bijlmer. Hun zoon Salomon is zeventien jaar en staat voor de keuze: hoor ik bij de mensen die op mijn vader lijken of bij de kinderen die zwart zijn, net als ik? Max en Alissa denken dat ze op dezelfde manier naar de wereld kijken, maar dat blijkt toch iets anders te liggen...Robert Vuijsje noemt het zelf 'een tragikomische roman over het ongemak en de hysterie in het Nederland van nu. Een land waarin iedereen empathie opeist voor zijn eigen verhaal, maar omgekeerd blijkt het wat lastig om je te verplaatsen in de gevoelens van een ander.'

Gawie Keyser bespreekt ‘High Life’, de nieuwe sciencefiction-film van Claire Denis met o.a. Juliette Binoche. Deze film is vanaf donderdag 14 maart in de bioscoop.