OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 15 september; Dirk van der Blom

Theodor Holman ontvng Dirk van der Blom (63), die rechten ging studeren na een lange carrière bij de Koninklijke Marechaussee, de Binnen- en Buitenlandse Inlichtingendienst en de Nationale Politie. Hij was onder meer betrokken bij onderzoek naar de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Begin juli van dit jaar promoveerde hij op een proefschrift 'De verhouding van staat en religie in een veranderde Nederlandse samenleving'.

Uit eigen ervaring weet hij dat de vrijheid van meningsuiting de laatste jaren enorm onder druk is komen te staan. Zijn stelling is dat een liberale democratie en de vrijheid van meningsuiting het beste worden beschermd door een 'religieus neutrale staat'. 

Het boek van Dirk van der Blom 'De verhouding van staat en religie in een veranderende Nederlandse samenleving' is te bestellen via collectie@oba.nl

Filmjournalist Gawie Keyser blikte vooruit naar de 10 maandelijkse avonden die de OBA samen met de Groene en het radioprogramma OBA Live organiseert onder de titel 'De Canon van de boekverfilming', over tien films gebaseerd op romans die je gezien moet hebben. Donderdag 22 september wordt op de  "OBA Oosterdok" de eerste titel vertoond, namelijk Jonathan Demme’s verfilming van Thomas Harris’ bestseller The Silence of the Lambs  uit 1991. Klik hier voor kaarten. Verder besprak hij de actuele boekverfilming 'Shepherds and Butchers' van regisseur Oliver Schmitz naar de gelijknamige roman van de Zuid-Afrikaanse auteur Chris Marnewick die vanaf donderdag 22 september in de bioscoop draait.

Nelleke Noordervliet reageerde op de ferme VVD-taal over normen en waarden. Ineens is het weer 'bon ton' om het over idealen te hebben. Hoe verschuiven idealen door de generaties heen? Waar halen we de idealen vandaan, waar toetsen we ze aan? Ze ziet een verschil tussen de tamelijk vluchtige, egocentrische en wisselvallige idealen van de jongeren nu- die een enorme keuze hebben en zich voortdurend als een kameleon aanpassen nieuwe dingen - en de idealen van de mensen van onze ouders generatie: diep geworteld in boeken.

Kijk hieronder terug naar de uitzending.