OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 16 maart; Ton Derksen

Theodor Holman ontving wetenschapsfilosoof Ton Derksen met zijn nieuwste boek 'Onschuldig vast'. Door aanhoudend onderzoek van Ton Derksen zijn er de laatste jaren een groot aantal gerechtelijke dwalingen aan het licht gekomen, waarbij onschuldige mensen vele jaren achter de tralies bleken te zitten.

Voorbeelden daarvan zijn Lucia de B., Ina Post, de vermeende daders van de Puttense moordzaak, van de Schiedammer Parkmoord en van de Hilversumse showbizzmoord. In zijn boek 'Onschuldig Vast' stelt Ton Derksen zich de vraag hoeveel mensen er nu nog ten onrechte gevangen zitten. Het antwoord is schokkend en ernstig verontrustend.'Onschuldig vast' is uitgegeven bij ISVW.

Elma Drayer besprak de 'Getekende Brieven' van Peter Vos (1935-2010), de beroemde tekenaar voor oa. Vrij Nederland. Vos was niet alleen de 'beste tekenaar van Nederland' (volgens collega Peter van Straaten) maar ook een fervent briefschrijver. Ook bezocht Elma Drayer de tentoonstelling met werk van Peter Vos die te zien is in het Haagse Gemeentemuseum, 'De jonge virtuoos Peter Vos', die daar nog tot 21 mei te zien is.

Onno Blom besprak de nieuwe editie van 'De laatste deur' van Jeroen Brouwers, het magnum opus over zelfmoord in de letteren. Het is een  ingrijpend herziene en zeer uitgebreide editie van het dertig jaar geleden verschenen werk. Brouwers karakteriseert uiteenlopende figuren als François Haverschmidt (Piet Paaltjens), Menno ter Braak, Halbo Kool, Jan Emmens, Jan Arends, Dirk de Witte, Jan Emiel Daele, Jotie t’Hooft en tal van anderen. Deze nieuwe editie bevat ook levensgeschiedenissen van overledenen in de laatste jaren: Adriaan Venema, Anil Ramdas, Nanne Tepper, Joost Zwagerman en Wim Brands.