OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 17 november: Jan Brokken

Theodor Holman ontving Jan Brokken over 'De Gloed van Sint-Petersburg, wandelingen door heden en verleden'.

Tweemaal reisde Jan Brokken naar Sint Petersburg, de eerste keer in 1975 - de stad heette toen nog Leningrad - en in 2015 is hij er opnieuw. Brokken is gefascineerd door Rusland en schrijft daar prachtige boeken over. In 'De gloed van Sint-Petersburg' beschrijft hij de culturele elite van die Russische stad in de negentiende en twintigste eeuw. Hij bezoekt het huis van Dostojevski en dat van Nabokov, portretteert Anna Achmatova en Aleksandr Solzjenitsyn, componisten Rachmaninov en Sjostakovitsj en vele anderen. Hij laat het belang van de kunsten zien als tegengeluid in een Rusland waar nooit vrijheid was, geen parlementaire democratie en geen vrije pers. Uitgave van Atlas Contact. Foto Jan Brokken: Merlijn Doomernik.

Elma Drayer besprak in haar rubriek 'Lenteloos Voorjaar, het oorlogsdagboek 1940-1941' van Hanny Michaelis (bezorgd door Nop Maas).Dichteres Hanny Michaelis (1922-2007) hield tijdens de oorlog een dagboek bij. We leren haar kennen als Vossius-gymnasiaste, als dienstmeisje en als onderduikster. Prachtig beschreven observaties van een Joods meisje. Het volledige dagboek verschijnt in twee delen, net uit is het eerste omvangrijke deel over de periode 1939-1941 (944 blz.). Uitgave van Van Oorschot.

Onno Blom besprak in zijn rubriek 'De Nederlandse poëzie van de twintigste en eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten', samengesteld door Ilja Leonard Pfeiffer, opvolger van de Moeder aller Bloemlezingen, ‘De Dikke Komrij’.​

Kijk hieronder terug naar de uitzending.