OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 2 februari: over F. en J. Bordewijk

Theodor Holman sprak met Elly Kamp over haar biografie 'Ferdinand en Johanna', over schrijver F. Bordewijk en componiste J. Bordewijk-Roepman. Lees meer over de uitzending.

Theodor Holman sprak met Elly Kamp over haar biografie 'Ferdinand en Johanna', over schrijver F. Bordewijk en componiste J. Bordewijk-Roepman. Lees meer over de uitzending:Theodor Holman ontving Elly Kamp, zij schreef een dubbelbiografie over schrijver F. Bordewijk en componiste J. Bordewijk-Roepman’. De schrijver Bordewijk (1884-1965) is bekend van romans als ‘Bint’ en ‘Karakter’ schepper van figuren als Dreverhaven en Katadreuffe, zijn vrouw Johanna (1892-1971) is - ten onrechte - veel minder bekend. Twee keer werkten ze samen, aan een opera en bij een oratorium. Ferdinand schreef de tekst, Johanna de muziek. Zij was een belangrijk componiste en haar werk wordt nog steeds uitgevoerd. Schrijver Bordewijk was fel en gedisciplineerd, moeilijk toegankelijk ook. Zijn vrouw was zijn tegenpool: extrovert, vrolijk en ondernemend. Via het portret van Johanna leer je ook schrijver Ferdinand beter kennen. Elly Kamp kreeg voor haar biografie toegang tot unieke persoonlijke familiearchieven. (Uitgave Bas Lubberhuizen).

Elma Drayer besprak in haar rubriek 'Cissy van Marxveldt - een biografie' van Monica Soeting.Cissy van Marxveldt (1889-1948) schreef vrolijke en zeer populaire 'bakvis'-romans waar generaties meisjes mee opgroeiden, zoals 'Een zomerzotheid' en de 'Joop ter Heul'-reeks. Wie Cissy van Marxveldt zelf was is minder bekend, veel materiaal over haar is er niet. Biografe Monica Soeting werkte acht jaar lang aan deze biografie en geeft een genuanceerd beeld van Van Marxveldt die volgens haar tot het Nederlands erfgoed behoort.

Gawie Keyser besprak de tentoonstelling in Eye 'Béla Tarr - Till the End of the World', over de Hongaarse filmregisseur Béla Tarr. Béla Tarr wordt als een van de invloedrijkste filmauteurs van de afgelopen dertig jaar beschouwd. Na zijn laatste film 'The Turin Horse' (2011) besloot hij geen films meer te maken uit woede over het gebrekkige Europese vluchtelingenbeleid.De tentoonstelling in Eye houdt het midden tussen een film, een theaterdecor en een installatie: het wil een stem geven aan het grote aantal migranten dat de afgelopen jaren in Europa strandde. Nog te zien tot 7 mei in Eye Filmmuseum.

Genoemde boek- en filmtitels:'Ferdinand en Johanna, dubbelbiografie van schrijver F. Bordewijk en componiste J. Bordewijk-Roepman' - Elly Kamp, uitgegeven bij Bas Lubberhuizen.'Blokken' en 'Bint' - F. Bordewijk, uitgegeven bij Nijgh en Van Ditmar'Karakter' - F. Bordewijk, uitgegeven bij Nijgh en Van Ditmar' 'Cissy van Marxveldt - een biografie' door Monica Soeting, uitgegeven bij Atlas Contact 'Joop ter Heul' - reeks, diverse romans door Cissy van Marxveldt, uitgegeven bij o.a. uitgeverij Westfriesland. Films van Béla Tarr  oa.  'Damnation (1988), Sátántangó (1994) en zijn laatste 'The Turin Horse' (2011).Tentoonstelling in Filmmuseum Eye over het werk van Béla Tarr 'Till the End of the World' is nog te zien tot en met 7 mei.