donderdag 20 december, Martin Sommer en Theodor Award

Hoofdgast is journalist Martin Sommer, politiek commentator van de Volkskrant. Aan hem reikt Theodor Holman de Theodor Award 2018 uit. De Theodor Award is een jaarlijks terugkerende bekroning voor een uitzonderlijk kunstenaar, een bijzondere wetenschapper of een morele raddraaier.

Eerder winnaars waren Jelle Brandt Corstius (2009), Midden-Oosten correspondente Judit Neurink (2012), hoogleraar cardiologie voor vrouwen Angela Maas (2013), filosoof Sebastien Valkenberg (2015), historicus Jona Lendering (2016) en schrijver en Chef Boeken van NRC Michel Krielaars (2017).

Martin Sommer krijgt de prijs voor de constant hoge kwaliteit van zijn politieke analyses. Scherp, geestig en erudiet.

Elma Drayer bespreekt 'Zwartkijkers' van socioloog Herman Vuijsje en 'Gevangen in zwart wit denken' van Babah Tarawally, die 23 jaar geleden als vluchteling uit Sierra Leone naar Nederland kwam. Twee actuele boeken over kleur en identiteit.

Onno Blom kiest 'Rembrandt' als onderwerp. Volgend jaar is het  350 jaar geleden dat Rembrandt stierf. Onno Blom zelf brengt dan een biografie over 'de jonge Rembrandt' uit, er zijn tentoonstellingen en evenementen. Nu al is er een tentoonstelling te zien in het Amsterdamse stadsarchief onder de titel 'Rembrandt privé' met documenten over zijn dagelijks leven, zijn werk, zijn opdrachtgevers, zijn vrouwen, kinderen en geldproblemen.

Kijk hieronder terug naar de vraaggesprekken.