OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 21 februari; met M. Berendse en H. van Velzen

1 februari 2019: 100 jaar OBA. Deze maand bestaat de OBA 100 jaar. Dat wordt 100 dagen lang gevierd met allerlei feestelijke evenementen in de stad. En ook OBA Live wil daarbij niet achter blijven.Theodor Holman ontvangt twee OBA directeuren, Hans van Velzen (directeur van 1988-2014) en Martin Berendse (directeur sinds 2014) en Elke Veldkamp, een van de schrijfsters van het jubileum 'Amsterdammers en hun bibliotheek'.

In 1919 werd de Openbare Leeszaal en Bibliotheek geopend, tegenwoordig OBA genoemd. Gratis toegankelijk voor iedereen die zich wilde ontwikkelen. In de loop van de 100 jaar veranderde de doelen van de bibliotheek, van 'volksverheffing' naar 'ontmoetingsplekken creĆ«ren' en bijvoorbeeld 'maakplaatsen' organiseren waar kinderen hun creativiteit en digitale vaardigheden ontwikkelen.Het profiel van de 'bibliothecaresse' uit de beginjaren veranderde drastisch, er werd uitgebreid, geautomatiseerd, er kwamen nieuwe doelgroepen bij en af en toe ging de OBA aan het succes bijna ten onder: er waren altijd hoge ambities en te weinig financiĆ«le middelen. Maar De OBA is er nog en hoopt nog minstens 100 jaar te blijven bestaan!

Nelleke Noordervliet haalt herinneringen op aan de Rijdende Bibliotheek die in de jaren vijftig schoolgaande kinderen in Rotterdam van bibliotheekboeken voorzag.Geld voor boeken was er niet en die bus was een uitkomst. Titels uit die tijd: 'Alleen op de wereld', 'Gaius is een ezel' en later: 'Botticelli en de Medici's' en 'Alexander de Grote, de Adelaar van Ahura'.

Onno Blom vertelt over de drie allermooiste bibliotheken die hij kent, die van Leiden, Coimbra en Weimar. Waarom zijn juist zij zijn favorieten, wat is hun verhaal en waarom is boeken verzamelen een noodzakelijke verslaving?