OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 23 februari; Paul Cliteur

Theodor Holman ontving rechtsgeleerde Paul Cliteur met zijn boek 'Bardot, Fallaci, Houellebecq, Wilders'.

Paul Cliteur schreef een boek over de vrijheid van meningsuiting. Hij koos daarvoor vier hoofdpersonen die alle vier aangeklaagd zijn vanwege vreemdelingenhaat, belediging van moslims en islamkritiek: de filmster Brigitte Bardot, de journaliste Oriana Falacci, de schrijver Michel Houellebecq en de politicus Geert Wilders. Cliteur analyseert wat de de kern is van een vrije en democratische samenleving en geeft antwoord op de vraag wat er bij de komende verkiezingen op het spel staat. (Uitgave De Blauwe Tijger).

Geerten Waling is historicus en schreef 'Zetelroof - Fractiediscipline en afsplitsing in de Tweede Kamer 1917-2017'. 'Zetelroof' is een fenomeen dat ook bij deze verkiezingen een belangrijke rol speelt: Wilders, Monasch, Kuzu en Öztürk zijn allemaal 'zetelrovers', volksvertegenwoordigers die hun voormalige partij verlieten zonder hun zetel op te geven. De benaming is weinig flatteus, maar is dit wel roof en van wie is een parlementszetel eigenlijk? Waling beschrijft in zijn boek tien gevallen van zetelroof en pleit voor een herwaardering van dat begrip. Hij beschouwt zetelroof als 'veiligheidsklep in onze democratie'. (Uitgave Vantilt).

Nelleke Noordervliet gaf een actuele politieke analyse en vroeg zich daarin af of er een eind is gekomen aan de liberale westerse democratie en of de rek uit onze Verlichtingsidealen verdwenen is.

Genoemde titels: 
Paul Cliteur - 'Bardot, Fallaci, Houellebecq, Wilders'. Juridische vervolging van religiekritiek en vreemdeluingenvrees. Uitgeverij De Blauwe Tijger.
Geerten Waling - 'Zetelroof - Fractiediscipline en afsplitsing in de Tweede Kamer 1917-2017.Uitgeverij VanTilt.