OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 27 oktober: Martijn van Calmthout

Theodor Holman ontvng Martijn van Calmthout met zijn biografie 'Sam Goudsmit - De jacht op de atoombom van Hitler'.

De Amerikaans-Nederlandse natuurkundige Samuel Goudsmit (1902-1978) leidde kort na D-Day een geheime speurtocht naar een Duits atoomwapen. De Amerikanen waren ervan overtuigde dat de nazi's aan een atoombom werkten en daarmee alsnog de oorlog​ zouden winnen. Goudsmits speurtocht leidde hem langs Duitse laboratoria en archieven en hij sprak met wetenschappers die hij nog van voor de oorlog kende. Zo hoorde hij als een van de eersten hoe het leven was geweest onder Hitlers regime. Uitgave van Meulenhoff.

Elma Drayer besprak in haar rubriek 'Juliana, vorstin in een mannenwereld' van historica Jolande Withuis. Juliana leefde van 1909-2004 en was regerend vorstin van 1948-1980. Nederland veranderde tussen Juliana’s geboortejaar en het jaar van haar aftreden van een gelovig, gezagsgetrouw en tamelijk gezapig land in een open, democratische en dynamische samenleving, waarin mensen rechten hebben waarvan hun grootouders niet konden dromen, en waar- in een gelijkheid heerst die in Juliana’s jeugd onvoorstelbaar was. De biografie van Jolande Withuis is naast een persoonlijk levensverhaal ook het verhaal van het koningschap in een veranderende samenleving. 

Gawie Keyser besprak de documentaire 'Zero Days' (2016) van Alex Gibney over een groep hackers die in 2010 het een computervirus Huxnet verspreidden dat zo krachtig was dat geen enkele computer er tegen bestand was. Tijdens zijn onderzoek ontdekt hij dat er een cyberoorlog aan de gang is waarbij de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Israël en Iran betrokken zijn.  Kijk hieronder terug naar der uitzending.

Fotograaf: Helen Harshagen.

Kijk hieronder terug naar de uitzending.