OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 28 september, Max Pam

Theodor Holman ontving schrijver Max Pam met zijn nieuwe roman 'Leviathan of Het hart in de steen'. 'Leviathan' is een roman, een thriller en een familiekroniek ineen.

Hoofdpersoon is Albert Steinberg, die op een instituut werkt waar conflicten en oorlogen worden onderzocht. De roman begint met de moord op Theo van Gogh, maar kent daarnaast een aantal andere verhaallijnen. Leviathan is ook een familiekroniek waarin de socialistische grootvader van Max Pam, een diamantslijper uit de 19e eeuw, een belangrijke rol speelt. Daarnaast komt de geruchtmakende rechtszaak uit 2009 aan de orde tegen kampbewaker van kamp Sobibor Demjanjuk. Max Pam volgde die zaak destijds voor de Volkskrant. Max Pam was jarenlang vaste medewerker aan de radioprogramma's van Theodor Holman met zijn rubriek 'Ketter en Geest'.

Elma Drayer besprak ‘De Hemelbestormers - de revolutie van de Tachtigers’ geschreven door Bart Slijper. De artistieke revolutie die een aantal kunstenaars aan het eind van de negentiende eeuw ontketenden was ongekend succesvol. Het betekende het begin van de moderne Nederlandse literatuur en binnen tien jaar was de Nederlandse literatuur ook internationaal georiënteerd. Bart Slijper portretteert deze groep kunstenaars, hun durf en hun drijfveren. Bart Slijper schreef eerder biografieën over J.C. Bloem en Willem Kloos.

Onno Blom besprak 'Majoor van het menselijk leed', de biografie van Rick Honigs over Herman Brusselmans.

Lees meer over de uitzending:
Genoemde boektitels: Max Pam - Leviathan of het hart in de steen - Uitgegeven bij Balans
Bart Slijper - Hemelbestormers, de revolutie van de Tachtigers - uitgegeven bij Prometheus
Catalogus Gemeentemuseum Den Haag - Rumoer in de stad, de schilders van Tachtig.
Herman Brusselmans - Hij schreef te weinig boeken - Uitgegeven bij Prometheus
Rick Honigs - Majoor van het menselijk leed - uitgegeven bij Prometheus.
Tentoonstelling 'Rumoer in de stad' is te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag t/m 5 november.

Kijk hieronder terug naar het vraaggesprek.