OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 29 juni, Koen Hilberdink

Theodor Holman ontvangt biograaf Koen Hilberdink met zijn boek 'J.B.W.P. Het leven van Johan Polak'.

Uitgever Johan Polak (1928-1992) was een invloedrijk en schilderachtig figuur die prachtige boeken uitgaf met werk van dichters Boutens, Leopold, Gorter, Bloem en Ida Gerhardt. Hij wist ook internationale namen aan zich te binden zoals Marguerite Yourcenar, James Purdy en Witold Gombrowicz. Ook gaf hij werk van Gerard Reve uit, o.a. 'De Taal der Liefde', 'Lieve Jongens', 'Het Lieve Leven'. Op het Spui begon hij de beroemde Athenaeum Boekhandel met het Athenaeum Nieuwscentrum dat centrum werd van tal van politieke en literaire activiteiten. Polak speelde een belangrijke rol bij de emancipatie van homoseksuelen in de jaren zestig. Theodor Holman en Koen Hilberdink voerden een gesprek over het bijzondere leven van Johan Polak, over mooie boeken, homo-emancipatie en zijn houding ten aanzien van liefde en seksualiteit.

Nelleke Noordervliet over het onderwijs van nu. De stand van 'het onderwijs' blijft een aantrekkelijk onderwerp van gesprek. Iedereen kan daar uit eigen ervaring over meepraten: als leerling, soms ook als leraar, als ouder en als grootouder. Betekenen de veranderingen ook vooruitgang? Is het huidige onderwijs beter dan dat van vroeger?Op vallend verschil zie je bij de status van de onderwijzer/leraar. De leerling wordt anders benaderd en dat heeft ingrijpende gevolgen voor het werk van de leraar en voor de kwaliteit van het onderwijs.

Onno Blom kwam - een maand voor de deadline - met fragmenten uit de biografie die hij schrijft over Jan Wolkers. Daarnaast las hij ongepubliceerde fragmenten voor uit 'Turks Fruit'. En hij vertelde hoe het schrijven van die biografie zo langzamerhand iedere stap in zijn leven bepaalde.

Kijk hieronder naar het vraaggesprek.