OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 31 januari, Jan Brokken

Hoofdgast is schrijver Jan Brokken over "De Rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden joden redde.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte Jan Zwartendijk, de Nederlandse consul in het Baltische staatje Litouwen, een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor CuraƧao en werd bij die actie geholpen door zijn Japanse collega in Litouwen en de Nederlandse ambassadeur in Riga. Met dat visum reisden deze Joden met de Trans SiberiĆ« Express naar Japan, van daaruit verspreidden ze zich over de hele wereld. Vrijwel allen overleefden de oorlog. Na de oorlog kreeg Jan Zwartendijk eerst een berisping van het ministerie van buitenlandse en pas in oktober 2018 kwam men daar op terug en bood men excuses aan aan de nabestaanden van Zwartendijk. Het boek van Jan Brokken speelde daar zeker een rol bij.

Elma Drayer bespreekt 'De Bokser. Het leven van Max Moszkowicz' door Marcel Haenen.De nu 92-jarige advocaat Max Moszkowicz was een van de beroemdste strafrechtadvocaten van Nederland. Legendarisch was zijn werkdrift: "Ik moet werken om te vergeten." Het eerste deel van de biografie geeft een beschrijving van zijn leven tot en met de oorlog. Zijn ouders waren uit Polen gevlucht voor de Jodenhaat en kwamen in Duitsland terecht. Maar ook daar was het niet veilig, ze moesten opnieuw vluchten, nu naar Nederland bij Maastricht.De oorlogsjaren waren gruwelijk voor het gezin: eerst op transport naar Westerbork, Auschwitz, daar werden zijn moeder en zijn broertje en zusje meteen vergast. Later werd zijn vader vlak voor het einde van de oorlog vermoord.Max Moszkowicz overleefde als enige van het gezin vier concentratiekampen. Het bepaalde zijn latere leven en werk.

Gawie Keyser bespreekt de Amerikaanse film 'If Beale Street could talk' van Barry Jenkins naar het gelijknamige roman van James Baldwin.De film speelt zich af in de jaren 1970. Tish Rivers is een zwangere vrouw uit Harlem die er alles aan doet om haar onterecht veroordeelde verloofde, Alonzo 'Fonny' Hunt, opnieuw vrij te krijgen