donderdag 31 maart: matthijs van boxsel

Theodor Holman ontving schrijver Matthijs van Boxsel met zijn boek 'De draagbare encyclopedie van de Domheid'. De eerste encyclopedie van de domheid verscheen in 1980, inmiddels zijn er meerdere delen verschenen die in 17 talen vertaald zijn. Van Boxsel betoogt dat domheid de motor van de beschaving is, zijn boeken zijn even geestig als erudiet. Het deel 'De draagbare Encyclopedie' is zojuist verschenen.

Elma Drayer,Volkskrant-columniste kwam met een lijst van boeken die je kan lezen om onze moderne tijd - na recente aanslagen in Brussel -beter te begrijpen.Op die lijst staan boeken van V.S. Naipaul ('Onder gelovigen'), Michel Houellebecq ('Onderworpen'), Arthur van Amerongen ('Eurabia'), Betsy Udink ('Allah en Eva') en Judit Neurink ('De vrouwen van het kalifaat').

Onno Blom, literair publicist, besprak 'Brieven uit Genua' van Ilja Leonard Pfeijffer, een net verschenen autobiografie in briefvorm. Pfeijffer probeerde in zijn brieven zo eerlijk mogelijk te zijn en spaarde daarbij zichzelf en zijn naasten niet. Maar bestaat literaire eerlijkheid wel en hoe ver kan je daarin gaan? Een gesprek over het wezen van de autobiografie.​

Kijk hieronder terug naar de uitzending.

Leestips uit de uitzending

Boek van de hoofdgast:

Matthijs van Boxsel - 'De draagbare Encyclopedie van de Domheid'

 

​Elma Drayer besprak:

V.S. Naipaul - 'Onder de gelovigen' ('Among the believers')

Michel Houellebecq - 'Onderwerping';('Soumission')

Eurabia 1 en 2 - Arthur van Amerongen

 

Onno Blom besprak:

Ilja Leonard Pfeijffer - 'Brieven uit Genua'.

Ilja Leonard Pfeijffer - 'La Superba' (roman)