donderdag 5 maart, Jan Brokken

Jan Brokken komt met zijn nieuwe boek 'Stedevaart' naar OBA Javaplein. In het boek twintig non-fictieverhalen waarin telkens een kunstenaar en een plaats centraal staan.

Hij portretteert in dit boek o.a. de schilder Giorgio Morandi in Bologna, componist Erik Satie in Parijs, architect Frank Gehry in Bilbao, en componist Gustav Mahler in Amsterdam.

Onno Blom stelde 'De Kuren van Komrij' samen: een selectie van de scherpste stukken van Gerrit Komrij (1944-2012). Komrij was een gevreesde criticus, schreef naast gedichten en romans ook polemieken en vlammende essays. Als dwarse denker past hij bij uitstek bij het thema van de Boekenweek die 7 maart begint 'Rebellen en dwarsdenkers'.

Nelleke Noordervliet bespreekt de 'burn-out epidemie' die steeds meer jonge mensen treft. Voorgangers in de geschiedenis van de burn-out zijn melancholie, spleen, neurasthenie, managersziekte, overspannenheid. En nu is er dan de burn-out die meestal nogal lang duurt en soms bijna gezien wordt als een statussymbool. Over slachtoffers en survivors en de overspannen aandacht voor de negatieve gevolgen van de prestatie-maatschappij.

 

foto; Jelmer de Haas.