OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 6 april; Frank Westerman

Theodor Holman ontvng schrijver Frank Westerman met zijn nieuwste boek 'In het land van de ja-knikkers, verhalen uit de polder'. Vanaf het najaar van 2016 is Frank Westerman gastschrijver moderne letterkunde aan de Universiteit van Leiden, met specialisatie 'reportages'.

Ter gelegenheid daarvan maakte hij een selectie van stukken die hijzelf schreef als verslaggever voor o.a. NRC tussen 1991 en 2016: oer-Hollandse reportages over het veranderende Nederland van de afgelopen 25 jaar. Vanuit Drenthe waar Westerman geboren is, uitwaaierend over Noord- en Midden-Nederland en verder zuidwaarts tot onder de grote rivieren. "Op zoek naar het kantelpunt waar de droom omslaat in de nachtmerrie. En heel soms: andersom."Eerder schreef Frank Westerman o.a. 'Ingenieurs van de Ziel', 'El Negro en ik' (bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs) en recent 'Een woord een woord'. 

Nelleke Noordervliet besprak de sluiting van een aantal boekwinkels in Amsterdam (algemene boekhandels Godfried, Veenstra, Schreurs en de Groot maar ook kunstboekhandel Robert Premsela, Gay & Lesbian boekhandel Vrolijk, Italiaanse boekhandel Libreria Bonardi). Wat gaan we missen, kan 'online verkoop' deze winkels vervangen? En wat betekent het dat het percentage 'fictie' op de bestsellerlijsten terugloopt. Nemen andere media de traditionele taken van literatuur en cultuur over? 

Gawie Keyser besprak 'Lady Macbeth' (2016), het Engelse speelfilmdebuut van theater- en operaregisseur William Oldroyd. De film is een bewerking van de roman 'Lady Macbeth uit het district Mtsensk (1865)' die in 1934 tot opera bewerkt is door Sjostakovitsj. Met Florence Pugh, Christopher Fairbank en Cosmo Jarvis​. Vanaf donderdag 13 april in de bioscoop.