donderdag 6 februari, Nico Keuning

Theodor Holman ontving op 6 februari biograaf Nico Keuning met de biografie 'Een ongeneeslijk heimwee, leven en werk van Willem Brakman'. Schrijver Willem Brakman (1922-2008) groeide op in de Haagse wijk Duindorp. Na een mislukte huisartsenpraktijk vestigde hij zich eind jaren vijftig als bedrijfsarts in Enschede. Daar begon hij te schrijven.

Nico Keuning reconstrueert een leven in de ban van het heimwee naar de kindertijd, op zoek naar het verloren gevoel van geluk, verdriet en angst. Een leven waar de beslissende en beproefde vriendschap met literator Nol Gregoor als een rode draad doorheen liep. Brakmans debuutroman vormde al direct aanleiding tot een heuse familierel. Zijn latere buitenechtelijke escapades voerden de spanningen in huiselijke kring hoog op. Brakman wordt door Keuning getypeerd als een gedreven en egocentrische man die in een halve eeuw een volstrekt uniek oeuvre bij elkaar schreef. Klik hier voor de biografie.

Elma Drayer besprak 'Bij ons in Auschwitz', teksten van 'morele getuigen' die slachtoffer waren van de terreur in Auschwitz. Ter gelegenheid van de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz verzamelde Arnon Grunberg 78 teksten die op thema gerangschikt zijn: eerst de aankomst, vervolgens de selectie, daarna de vergassing, of het overleven, de schaamte en de schuld. De schrijvers zijn inmiddels bijna allemaal overleden. 

Gawie Keyser besprak de film 'The Lighthouse' , een zwart wit horrorfilm uit 2019 van de Amerikaanse regisseur Robert Eggers, met William Defoe en Robert Pattinson in de hoofdrollen. De film speelt aan het eind van de 19e eeuw. Twee vuurtorenwachter bewaken samen een vuurtoren op een rots in zee bij het Amerikaanse New England. De film is gedraaid op stokoude camera's. Eerder maakte Robert Eggers de cult horrorfilm 'The Witch'.