donderdag 7 juni, Joris van Casteren

Schrijver journalist Joris van Casteren bracht een bundel reportages uit onder de titel 'Het glas van Casanova', over literaire locaties in het werk van W.G. Sebald, Frans Coenen, Aldous Huxley, Georges Simenon en anderen.

De titel van de bundel verwijst naar een uitspraak van Giacomo Casanova, die schrijft dat een mens slechts zelden krankzinnig wordt, maar dat het meestal niet veel scheelt. Casanova vergelijkt dat met een glas dat meestal niet breekt; maar hoe gemakkelijk gaat het niet kapot. Een verkeerde beweging is genoeg. En dan is niets meer wat het was. Theodor Holman ging met hem in gesprek.

Gawie Keyser besprak de Noorse speelfilm 'Utøya 22. juli' van regisseur Erik Poppe over de aanslag op een zomerkamp van een groep Noorse jongeren waarbij Anders Breivik een bloedbad aanrichtte. Aansluitend geeft Gawie een top 5 van de beste geëngageerde films uit de eerste helft van 2018.

Nelleke Noordervliet besprak de angst voor de consequenties van democratisch gekozen besluiten aan de hand van twee buitenlandse voorbeelden: IJsland schafte -bij wet- de jongensbesnijdenis af. Een democratisch besluit, dat na protesten nu tijdelijk even is geparkeerd. Gaat de vrijheid van godsdienst dan toch boven de integriteit van het lichaam? En in Italië vreest men dat het populisme -dat nu via de winst van Lega Nord en de vijfsterren-beweging democratisch aan de macht is gekomen- onze westerse vrijheden beperkt.

Lijst van geëngageerde films uit 2018 die Gawie Keyser op 7 juni in OBA Live presenteerde:
Foxtrot;
A Quiet Place;
The Death of Stalin;
The 15.17 to Paris;
Annihilation.

Kijk hieronder terug naar de vraaggesprekken.