donderdag 7 november, Willem Oosterbeek

Theodor Holman ontvangt journalist en schrijver Willem Oosterbeek met zijn boek 'In het voetspoor van de hippies', over land van Europa naar India en Nepal.

In de jaren zestig trokken duizenden jongeren naar India en Nepal. Met de Magic Bus, liftend, per trein of in hun eigen krakkemikkige busjes. Ze ontvluchtten de consumptiemaatschappij op zoek naar spirituele verdieping in het Oosten. Gingen ze wel op zoek naar spiritualiteit, of was het het avontuur dat hen dreef, de goedkope kick die daar in de vorm van hasj en heroïne te vinden was? Van de wolk van romantiek, vrijheid, blijheid en love blijft er in dit boek weinig over, maar het contact dat toen ontstond met andere culturen en samenlevingen is nog steeds ook voor jonge backpackers uit 2019 een belangrijke inspiratie.

Elma Drayer bespreekt 'De brandmeester' van Godfried Bomans (1913-1971), een nieuw deeltje in de serie 'Gedundrukt' van uitgever Van Oorschot.

Nausicaa Marbe bespreekt 'Falend licht', van Ivan Krastev & Stephan Holmes, over hoe het Westen de Koude Oorlog won, maar de vrede verloor.