OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 7 september, Michel Krielaars

7 september: Theodor Holman ontvangt Michel Krielaars. Michel Krielaars schreef 'Alles voor het moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman'.

Aan de hand van de bewogen levens van de grote Russisch-Joodse schrijvers Babel en Grossman schetst Michel Krielaars een beeld van een meedogenloze wereld waarin het vermoorden van onschuldige burgers een gewone zaak was en het individu kapot werd gemaakt.Aanvankelijk waren Babel en Grossman net als vele anderen enthousiast en vol hoop over het Rusland van na de revolutie. In de loop van de jaren maakte enthousiasme plaats voor desillusie en angst. Krielaars laat zien hoe het is om je geloof in gelijkheid, vrijheid en socialisme te verliezen en te moeten inzien dat een ideaal verwordt tot een terreurregime.Michel Krielaars (1961) is chef Boeken van NRC en was daarvoor jarenlang correspondent in Rusland.

Nelleke Noordervliet vertelt waarom zij in tegenstelling tot de jonge optimistische generatie een pessimistische wereldbeschouwing heeft. Ze komt met een aantal scherpe adviezen die te maken hebben met haar vak - de traditie van het geschreven woord - tegenover het huidige geloof in het snelle beeld.

Gawie Keyser bespreekt de film 'The Beguiled' van Sofia Coppola, een Amerikaanse western gebaseerd op de roman 'A Painted Devil' van Thomas P. Cullinan. Hoofdrollen: Colin Farrell en Nicole Kidman.

Genoemde boektitels:
Michel Krielaars 'Alles voor het moederland, de Stalin-terreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman'. Uitgegeven bij Atlas Contact.
Isaak Babel 'Verhalen' Uitgegeven bij Van Oorschot.
Vasili Grossman 'Leven en lot', uitgegeven bij Balans.
Vasili Grossman 'Alles stroomt', uitgegeven bij De Geus.
Konstantin Paustovski 'De tijd van de grote verwachtingen', uitgegeven bij de Arbeiderspers.
Genoemde film:'The Beguiled' onder regie van Sofia Coppola.

Kijk hieronder terug naar de vraaggesprekken.