OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 8 december: over Vacláv Havel

Theodor Holman ontvng historicus Wim Berkelaar die een portret schetste van Václav Havel (1936-2011), invloedrijk intellectueel, schrijver en leider van de vreedzame Fluwelen Revolutie van 1989 die ervoor zorgde dat het communistische regime ​in Tjecho-Slowakije verdreven werd.

Er kwamen vrije verkiezingen en Havel werd gekozen als eerste president van de nieuwe republiek Tjechië. Hij ontwikkelde zich als een van de grote morele en politieke leiders van de twintigste eeuw. De belangrijkste biografie over Havel is van Michael Zantovsky 'Václav Havel, Een leven'. Zantovsky werkte sinds 1990 nauw samen met Havel als persoonlijk woordvoerder, perschef en adviseur, ze waren goede vrienden. Wim Berkelaar besprak die biografie en keek wat er over is van de ideeën van Václav Havel. 

Elma Drayer besprak in haar rubriek 'Fokel' een roman van Martinus Gesinus Lambert van Loghem, oorspronkelijk uit 1898 en nu opnieuw uitgegeven bij uitgeverij Astoria. Joyce Roodnat schreef in NRC over dit boek: "Het is een couperisch boek, over een Friese freule in Amsterdam die belandt in een staat van bacchantische razernij. () Deze freule is een voorloper van de geruchtmakende Lady Chatterley die D. H. Lawrence 30 jaar later schiep. Net als Lady Chatterley raakt ze daar fataal van in de war. De hel breekt los, vileiner dan bij Couperus".

Gawie Keyser gaf zijn film-toptien van 2016. Wat is de beste, de mooiste, de interessantste, de ontroerendste, de meest controversiële film van dit jaar?

Genoemde boeken:
Michael Zantovsky '- 'Václav Havel, Een leven' - Uitgeverij De Bezige Bij in Antwerpen.
Václav Havel - 'Brieven aan Olga' uitgegeven bij Atlas / Contact
M.G.L. van Loghem - 'Fokel' - uitgegeven bij Astoria Uitgevers 

Film Top 10 over 2016 van Gawie Keyser
1. Arrival (Dennis Villenueve)
2. I, Daniel Blake (Ken Loach)
3. Nocturnal Animals (Tom Ford)
4. The Hateful Eight (Quentin Tarantino)
5. The Revenant (Alejandro Gonzales Inarritu)
6. The Assassin (Hou Hsiao-Hsien)
7. The Wailing (Na Hong-Jin)
8. Embrace of the Serpent (Ciro Guerra)
9. The Neon Demon (Nicolas Winding Refn)
10. The Witch (Robert Eggers)