OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

donderdag 8 juni, Karel Wasch

Theodor Holman ontving biograaf Karel Wasch met zijn boek 'Gevangen vrijbuiter, over het leven van Brendan Behan (1923-1964)'. De Ierse schrijver Brendan Behan leefde maar kort, hij werd 41 jaar. Toch is hij in Ierland - maar ook daarbuiten - nog lang niet vergeten. Zijn romans worden nog steeds gelezen en ook zijn toneelstukken worden regelmatig opgevoerd; in Nederland zijn ze vertaald door Gerard Reve en Cees Nooteboom.

Zijn werk is een aanklacht tegen burgerlijkheid en gezapigheid, zijn thema's zijn de doodstraf, homoseksualiteit, de terugkeer van ontheemden van de slagvelden, het opsluiten van jonge gevangenen en het lot van kansarmen. Toch wordt Brendan Behan vooral ook onthouden vanwege zijn turbulente leven, hij was al jong actief in de Ierse IRA, vocht mee in de vrijheidsstrijd tegen Engeland, kwam terecht in tuchthuis en gevangenis. Gaandeweg raakte hij steeds meer aan de drank. Zijn laatste boeken sprak hij in op band omdat het met de hand schrijven niet meer lukte. Hij heeft zich uiteindelijk dood gedronken. Bij zijn begrafenis waren de burgemeester van Dublin en een aantal ministers aanwezig. IRA leden droegen zijn kist na de mis naar de beroemde Glasveninbegraafplaats in Dublin.

Nelleke Noordervliet besprak de risico's van 'moderne rebellie'. Een nieuw eigentijds verschijnsel waarbij bepaalde gezamenlijk vastgestelde regels bewust ontdoken worden. 'Bakfiets-ouders' uit Amsterdam Zuid doen tegenwoordig denken aan groepen orthodoxe christenen uit het Staphorst van de jaren '50 wanneer ze hun kinderen weigeren te vaccineren tegen de mazelen. Het vaccin zou autisme bevorderen.  Ook het verschijnsel 'thuisonderwijs' is weer terug, nu niet alleen bij streng orthodoxe christenen, maar ook bij hoog opgeleide mensen die het het huidige onderwijs niet meer vertrouwen. Goed om rebels te zijn, maar wat zijn de risico‚Äôs van die rebellie?

Gawie Keyser besprak de overzichtstentoonstelling over werk en leven van filmmaker Martin Scorsese (1942) die in Filmmuseum Eye te zien is. In de filmzalen is vrijwel het gehele oeuvre van Scorsese te zien, waaronder klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street. Daarnaast is er een programma met zijn favoriete films te zien.Scorsese groeide op als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York. In zijn films geeft hij een beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan.De Italiaanse maffia speelt daarbij een belangrijke rol met thema's als schuld en boete en geweld. Hoofdrollen zijn er voor zijn soulmates Robert de Niro en Leonardo di Caprio. Scorsese wordt gezien als een van de belangrijkste filmmakers van onze tijd. 

Kijk hieronder terug naar de uitzending.