donderdag 9 januari 2020, Frank Westerman

Frank Westerman wordt door Theodor Holman geïnterviewd over zijn boek 'De wereld volgens Darp'. Westerman gaat op reportagereis langs de ruïnes van de Koude Oorlog. In december 1989 is hij ooggetuige van de val van de president van Roemenië, Ceaușescu.

Na een hardhandig verhoor wordt Westerman het land uitgezet. In zijn boek 'Darp' bezoekt hij opnieuw Roemenië en ook andere plaatsen die belangrijk waren tijdens de Koude Oorlog. Hij eindigt zijn reis in het Drentse dorp Darp, waar hij als scholier meeliep in de jaarlijkse mars tegen de kernwapenopslag in het bos.

Nelleke Noordervliet komt terug op de discussie over vuurwerk en Nederlandse tradities. Wanneer is iets 'een traditie'? Bestaat een traditie voor eeuwig? En hebben we tegenwoordig in Nederland niet de neiging om alles 'traditie' te noemen waar jonge mannen zich kunnen misdragen? Is het verlangen van politicus Thierry Baudet (Forum voor Democratie) naar het Nederland van de 19e eeuw met 'de mooiste architectuur, de mooiste muziek en de mooiste schilderkunst' niet een fluwelen variant op het idee dat alle 'tradities' behouden moeten worden?

Onno Blom bespreekt de nieuwe roman 'Bezette Gebieden' van Arnon Grunberg die deze week verschijnt.