OBA StudyShare

Studeren of thuiswerken zonder afleiding?

Door de tijdelijke sluiting van onze vestigingen, is het niet mogelijk om te studeren of werken in de OBA en vindt er geen StudyShare plaats. Kan je productiviteit wel een boost gebruiken? Haal dan OBA StudyShare in huis! StudyShare maakt gebruik van de pomodorotechniek en is de ultieme manier om effectief aan de slag te gaan.

We zijn weer open!

Je bent weer van harte welkom om boeken in te leveren, uit te zoeken en te lenen in 13 vestigingen door de hele stad. Andere services zoals de werk- en studieplekken, de horeca, toiletten en printers zijn nog niet beschikbaar.

lees meer over de opening van onze vestigingen

StudyShare | Hoe werkt het?

De Pomodorotechniek

Tijdens OBA StudyShare wordt gebruik gemaakt van de Pomodorotechniek. Werk- en pauzemomenten worden bepaald door een kookwekker:

 1. Besluit wat je wil doen of leren.
 2. Stel de kookwekker in op 25 minuten.
 3. Werk aan je taak tot de wekker gaat.
 4. Neem een pauze van 5 minuten.
 5. Na elke vierde 'pomodoro' neem je een langere pauze van een half uur.

Door periodes van concentratie af te wisselen met afgebakende pauzes kun je je urenlang focussen. Niet alleen handig als je voor een tentamen leert, maar ook als je werk af wil krijgen!

Stap voor stap

 1. Studeer je liever niet alleen? Verzamel dan een virtueel StudyShare-groepje! Dit kun je online heel makkelijk doen. Nodig je vrienden of studiegenoten bijvoorbeeld uit met Google Hangouts, Skype, Zoom of zelfs HouseParty.
 2. Zorg voor een ruimte waar zo min mogelijk afleiding is, in een werkkamer of woonkamer met een ruime tafel bijvoorbeeld.
 3. Pak een kookwekker uit de keuken die om de zoveel minuten afgaat, of installeer een speciale app zoals bijvoorbeeld Forest of de Pomodoro-timer op je telefoon. Je vindt ze onderaan deze pagina.
 4. Spreek met elkaar of jezelf af hoeveel pomodoro's je gaat doen en hoeveel pauze je neemt. Advies: één pomodoro duurt 25 minuten, een pauze duurt 5 minuten. Na vier pomodoro's is er een langere pauze van een half uur.
 5. Eén persoon is steeds de Studybob. Dat mag steeds dezelfde zijn, sommigen zijn er beter in dan anderen. De Studybob kan gewoon meestuderen, maar hij/zij houdt ook de tijd in de gaten en geeft het start- en eindsignaal. Wees streng en nauwkeurig.
 6. Iedereen zet z'n telefoon uit en legt deze aan de andere kant van de kamer.
 7. Praten en elkaar afleiden is niet toegestaan. Alles voor de focus!

Bonustips:

Wil je alles uit StudyShare halen wat erin zit? Maak dan gebruik van deze bonustips:

 • Praten en gebruik van telefoons en sociale media is alleen toegestaan in de pauzes.
 • In de pauze ben je vrij. Er wordt niet doorgewerkt. Even opladen! 
 • Eten is tijdens StudyShare niet toegestaan, drinken wel.

Timer-apps

Geen kookwekker bij de hand? Geen nood, je kunt bijvoorbeeld een van de
onderstaande apps op je mobiel installeren:
 

Pomodoro

Beschikbaar voor Android

ga naar de app

Forest

Android, iOS en Windows Phone

ga naar de app