UITVERKOCHT- De Koningin van de Voedselbank meets Zuid-Oost

20 juni 2021, van 15:00 tot 16:30 | OBA Bijlmerplein

Kosten: toegang gratis | aanmelden verplicht

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Eén op de vier mensen in Zuid-Oost leeft onder de armoedegrens. Veel mensen hebben schulden en staan armer op dan ze naar bed gingen. Hoe houd je vol? Wie niet veel heeft moet slim zijn. Maar op een dag ben je het zat om altijd maar genoegen te nemen met de restjes, de voedselbank, de kledingbank…

Theatergezelschap Parels voor de Zwijnen en OBA organiseren drie gesprekken over de onderwerpen armoede, schulden en overleven in aanloop naar de voorstelling “De Koningin van de Voedselbank”. Met speeddates met acteurs en ervaringsdeskundigen, lekkere hapjes, muziek en verhalen van bewoners. Iedereen is van harte welkom, reserveer op tijd een plekje.

De eerste middag op 13 juni gaat over de huidige armoede In Zuidoost. Eén op de vier mensen leeft hier onder de armoedegrens. Wat betekent het als je nooit op vakantie kunt, je gas en licht soms niet kan betalen, geen geld hebt voor uitjes of een schoolreisje. En durf je er wel over te praten? Als de bel gaat, ben ik bang. Bang dat het de deurwaarder is. Soms doe ik niet open. Het is om gek van te worden. Zo veel stress.

De tweede bijeenkomt op 20 juni gaat over schulden: over de machteloosheid en de stress die een leven met schulden met zich meebrengt. “Schulden, dat is een zeurende stem in je hoofd die nooit weg is. Die er altijd is. Omdat je schuld steeds meer wordt? ”Elke morgen als ik opsta denk ik ‘vanavond ga ik naar bed en dan ben ik weer een stuk armer.

De derde bijeenkomst op 4 juli heeft als thema overleven: Hoe houd je het vol? Wie niet veel heeft moet slim zijn. Maar op een dag ben je het zat om altijd maar genoegen te nemen met de restjes, de krijgertjes, de afdankertjes, de voedselbank, de kledingbank, de wegeefwinkel…

De middagen worden gepresenteerd door acteur Rogier Schippers van de Voedselbank. De muziek is van Vincent Henar van Fra Fra Sound en de hapjes komen van koks uit Zuidoost.

Vanaf augustus speelt theatergroep Parels voor de Zwijnen in een tent bij popup restaurant Elixer “De Koningin van de Voedselbank”. Acteurs spelen samen met bewoners uit Zuidoost die allemaal aangewezen zijn (geweest) op de Voedselbank, en hun teksten zijn gebaseerd op wat zij denken, vinden en hebben meegemaakt. Het belooft net als de vorige editie in Noord een feestelijke en hartverwarmende gebeurtenis te worden. De vorm van een gezamenlijk voorbereide en genoten feestelijke ‘voedselbankmaaltijd’ bracht een intieme, levendige uitwisseling tot stand tussen spelers en publiek, tussen mensen die in armoede leven en mensen die er amper een voorstelling van hebben wat dat betekent. Publiek en pers waren geroerd en enthousiast en nu maken we een speciale nieuwe editie voor Zuidoost.
 
Klik hier voor meer informatie.

Aanmelden via bijlmerplein@oba.nl (uitverkocht)

Bereid je voor op je bezoek aan de OBA en doe de gezondheidscheck voordat je naar de OBA komt.

OBA Bijlmerplein | Bijlmerplein 393 | 1102 DK Amsterdam
T: 020-5230900 | E: bijlmerplein@oba.nl

Credits foto: Merlisse Steeman