Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

EXPOSITIE Hollandse Meesters Her-Zien

28 januari 2022 t/m 25 februari 2022 | OBA Oosterdok - begane grond

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Vanaf donderdag 28 januari is de tentoonstelling 'Hollandse Meesters Her-Zien' te zien in OBA Oosterdok. De tentoonstelling van curator Jörgen Tjon a Fong van Urban Myth is een tijdelijke aanvulling op de permanente tentoonstelling ‘Groepsportretten van de 17e eeuw’

De tentoonstelling van curator Jörgen Tjon a Fong van Urban Myth is een tijdelijke aanvulling op de permanente tentoonstelling ‘Groepsportretten van de 17e eeuw’ (voorheen ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’) van het Amsterdam Museum in de Hermitage. 'Hollandse Meesters Her-Zien' toont te midden van de enorme groepsportretten portretten van bekende Nederlanders van kleur die poseren als een historisch persoon van kleur waarvan op basis van onderzoek bekend is dat ze in de 17e en 18e eeuw in Nederland leefden.

Wie kijkt naar de personen afgebeeld op de schilderijen in ‘Groepsportretten van de 17e eeuw’ zou zich kunnen vergissen en de conclusie trekken dat er in die periode alleen maar witte mensen in Nederland woonden. Op de groepsportretten zijn immers alleen witte personen afgebeeld. Maar hoewel ze niet op de portretten staan, waren er toen wel degelijk mensen van kleur in de stad.

Witte mensen en mensen van kleur leven al eeuwen samen in Nederland. Met name Amsterdam was ook al in de 17e en 18e eeuw de thuisbasis van mensen afkomstig uit alle windstreken. Curator van Hollandse Meesters Her-Zien en theatermaker Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth: ‘Ik was enorm verbaasd toen ik ontdekte dat er een levendige gemeenschap van mensen met roots in niet West-Europese landen in het 17e-eeuwse Amsterdam leefde. En in alle lagen van de bevolking. Veel mensen weten dit niet. De verhalen van deze mensen worden nog nergens verteld.

Om een vollediger beeld van de geschiedenis te schetsen is het belangrijk dat dit wel gebeurt. In de fototentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien geven we een gezicht aan de onbekende historische figuren van kleur en maken dit deel van de geschiedenis zichtbaar voor alle Amsterdammers en Nederlanders.’’

Fotoportretten van bekende Nederlanders
In Hollandse Meesters Her-Zien kruipen prominente Nederlanders van kleur, waaronder voetballer Ruud Gullit, rapper Typhoon, cabaretier/presentator Jörgen Raymann en zangeres Berget Lewis in de huid van de historische Nederlanders van kleur. Humberto Tan, Ahmet Polat, Stacii Samidin en Milette Raats fotografeerden de bekende modellen geheel in stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten en op bijzondere locaties zoals Het Rijksmuseum, Internationaal Theater Amsterdam, Museum van Loon, de Hortus Botanicus en het Amsterdam Museum zelf.

De modellen zijn gekoppeld aan figuren waar zij enige parallellen mee vertonen. Zo fotografeerde Humberto Tan voetballer Ruud Gullit als Jacob Rühle (1751-1828). Jacob Rühle was de zoon van de WIC-medewerker en slavenhandelaar Anthony Rühle en de Afrikaanse vrouw Jaba Botri. Vanaf 1798 woont de schatrijke Jacob in Amsterdam waar hij zeer succesvol het familiebedrijf leidde. Net als Rühle is Ruud Gullit het kind van een witte en een zwarte ouder. Hollandse Meesters Her-Zien geeft Rühle een gezicht en vertelt zijn verhaal net als dat van twaalf andere Nederlanders van kleur uit de 17e en 18e eeuw.

Bereid je voor op je bezoek aan de OBA en doe de gezondheidscheck voordat je naar de OBA komt.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl