The Hidden City

5 september 2021 t/m 7 november 2021 | OBA De Hallen

Een project geïnitieerd door Clara Gatius & Said Ortega — twee wetenschappers en fotografen, die graag het grensgebied van kunst en wetenschap opzoeken. The Hidden City is een wetenschappelijke onderzoeksproject dat zich vormgeeft via portretten van de stad Amsterdam en haar inwoners. Hierbij ligt een focus op het vastleggen van hetgeen dat onzichtbaar is voor onze ogen; namelijk nabij-infrarood (NIR), lang-infrarood (thermisch) en ultraviolette (UV) straling. Hierbij wordt de stad op een nieuwe manier in beeld gebracht en de kennis met betrekking tot onze zintuigen, in dit geval onze ogen, verruimd en aan de kaak gesteld.

Maatschappelijke kwesties
Met behulp van een vraag of stelling wordt de sociale implicatie als hoofdonderwerp van de foto aangedragen. De kijker heeft hierbij de mogelijkheid de wetenschappelijke verklaring van het lichteffect te achterhalen en te reflecteren op onderwerpen als privacy en (data) surveillance.

Digitaal component
Via een QR-code die aanwezig is op iedere poster, wordt de kijker begeleid naar een website waar meer uitleg wordt gegeven over de afbeeldingen en hoe deze het beste ‘gelezen’ kunnen worden.

Plaatsing
Naast een selectie OBA locaties bevinden de posters zich op meerdere winkel locaties verspreid door de stad, waardoor er een soort openluchttentoonstelling in de straten van de stad ontstaat. Hiermee hopen Clara & Said een breed scala aan mensen bereiken en een cultureel maatschappelijke stimulans te geven aan onze dagelijkse routine.

Bereid je voor op je bezoek aan de OBA en doe de gezondheidscheck voordat je naar de OBA komt.

OBA Mercatorplein | Mercatorplein 103 | 1057 CA Amsterdam
T: 020-5230900 | E: mercatorplein@oba.nl