De OBA is alleen open op afspraak voor de OBA Bestelservice en activiteiten. Binnen lopen zonder afspraak kan nog niet door de coronamaatregelen van de overheid. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

EXPOSITIE De Reis van de Ranchi

15 maart 2021 t/m 15 april 2021 | OBA Javaplein

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Posterexpositie op ramen OBA Javaplein.

Stoomschip Ranchi is één van de schepen waarmee Indische-Nederlanders vanuit Indonesië vertrekken, nadat de voormalige kolonie onafhankelijk is geworden. De Ranchi is nog maar net uit het zicht van de haven van Tandjong Priok als op 29 augustus 1950 de eerste baby ter wereld komt. Ongeveer een maand later arriveert de Ranchi op de Javakade in Amsterdam en zijn er 37 kinderen geboren. Bijna allemaal kinderen van militairen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Onder het ogenschijnlijk rooskleurige verhaal van de drijvende kraamkliniek gaan familiegeschiedenissen schuil die de gevolgen van het dekolonisatieproces van Indonesië en Nederland bloot leggen.

Audio-maker Joost Wilgenhof traceerde alle 37 Ranchi-baby’s. Museum Perron Oost verzamelde foto’s uit de familiecollecties van de Ranchi-baby’s en liet die afdrukken op servetten. Beeldend kunstenaar Rosa Johanna maakte er een installatie van die te zien is vanaf het perron in de openbare ruimte bij Museum Perron Oost (Cruquiusweg 11).

Scan de QR-code op de posters op de ramen van OBA Javaplein voor de bijbehorende audioportretten.
Klik HIER voor meer informatie.

OBA Javaplein | Javaplein 2 | 1094 HW Amsterdam
T: 020-5230900 | E: javaplein@oba.nl