EXPOSITIE | Zoran Oravec - o-kruhy

16 mei 2023, 00:00 t/m 30 juni 2023, 23:59 | OBA Javaplein

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tekeningen. Het project “o-kruhy” gaat over het zoeken naar de creatieve mogelijkheden binnen de vastgestelde regels. Het is een ontdekkingsreis naar het potentiële binnen het gegeven, naar vrijheid binnen een wet.

Het project is begonnen met twee identieke boeken en een paar mooie nieuwe stiften. Een van de twee boeken was overbodig in de boekenkast van Zoran Oravec. Hij besloot om er iets mee te doen. En er waren nog de kleurstiften. Elke pagina van het boek diende als een nieuwe canvas. Zoran Oravec verzon verschillende regels waar de tekst het eindresultaat bepaalde. Zo experimenteerde Zoran Oravec met de grafische opmaak van elke pagina. Een van de verzonnen regels was om kleurcirkels rond de letter O te maken. Het resultaat hiervan beviel zo goed dat Oravec het potentieel ervan verder wilde onderzoeken. Zo is het project “o-kruhy” ontstaan.

De naam “o-kruhy” speelt met de vorm van de letter “o” en met de betekenis van de woorden “kruhy” en “okruhy”. Het hele project bevat rond 90 tekeningen en het motto ervan is "zoeken naar mogelijke binnen een gegeven". Elke tekening is gemaakt op een losse bladzijde, uit een boek. Het centrale element van het project is de letter "o" en zijn basale vorm - een cirkel (in het Slowaaks, "kruh". Daarom heet het project "o-kruhy".). Het project speelt met concept van deconstructie, tekst en context.

OBA Javaplein | Javaplein 2 | 1094 HW Amsterdam
T: 020-5230900 | E: javaplein@oba.nl