Linnaeus Live – Raoul de Jong

25 november 2021, van 19:00 tot 20:15 | OBA Linnaeus

Kosten: toegang gratis (met vrijwillige bijdrage) | alleen toegang met geldige Corona QR code

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Linnaeus Live is een maandelijks boekenprogramma waarin telkens een schrijver wordt uitgenodigd om over zijn of haar meest recente werk te komen praten. Vooraf wordt een heerlijke gratis verse soep geserveerd: Schrijvers&Soep!

Deze keer gaat Maaike Bergstra, van Schrijvers uit Oost, in gesprek met Raoul de Jong.

Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) schreef columns en artikelen, maaktetelevisie en publiceerde zes boeken. In 2005 won zijn debuut de Dick Scherpenzeelprijs voor beste journalistieke werk over niet-Westerse landen in de Nederlandse media. Zijn boek ‘De Grootsheid van het Al’ stond op de shortlist voor de Bob den Uyl 2014 en won Het Beste Rotterdamse Boek 2015. Zijn meest recente boek ‘Jaguarman’ is eveneens goed ontvangen. Het stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs en is genomineerd voor de European Union Prize for Literature.
Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Raouls vader vertelt hem dat een van hun voorouders een medicijnman was, die zichzelf kon transformeren in een jaguar. Zijn krachten werden doorgegeven van vader op zoon. Raouls vader wil niets met deze krachten te maken hebben, maar Raoul besluit zelf op onderzoek te gaan. In Suriname spreekt hij met archeologen, dansleraren en wintipriesters en maakt hij kennis met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden zoals Anton de Kom, Papa Koenders en Bram Behr. Hun stemmen werden tot nu toe vaak doodgezwegen en vergeten. Waarom was dat? En welke wijsheid ging zo verloren? In Jaguarman schrijft Raoul zijn onbekende voorvader aan, en vertelt hem wat hij door de zoektocht naar zijn krachten heeft ontdekt over de geschiedenis van Suriname. Al schrijvend beseft hij wat ieder mens van die geschiedenis zou kunnen leren.

Aanmelden
In verband met de Corona maatregelen is het verplicht je van te voren aan te melden aan de balie in OBA Linnaeusstraat 44 of via linnaeus@oba.nl. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Inloop vanaf 18:30 uur met verse soep. Na afloop boekverkoop door de Linnaeus Boekhandel.

LET OP: Voor bezoek aan deze activiteit is een coronatoegangsbewijs en een legitimatiebewijs verplicht. In de zalen geldt geen mondkapjesplicht en hanteren we geen 1,5 meter afstand. Je bent uiteraard vrij om wel een mondkapje te dragen en waar mogelijk afstand te houden. Kom alsjeblieft op tijd. Vanwege controle bij de deur kan de rij wat langer zijn dan normaal. De zaal is vanaf 30 minuten voor aanvang open.

OBA Linneaus | Linnaeusstraat 44 | 1092 CL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: linnaeus@oba.nl

Foto @Stephan Vanfleteren