OBA Linnaeus Live ǀ Joep van Helden

24 februari 2022, van 19:00 tot 20:15 | OBA Linnaeus

Kosten: toegang gratis | aanmelden verplicht | alleen toegang met geldige Corona QR code

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

OBA Linnaeus Live is een literair programma van de OBA Linnaeusstraat 44 in samenwerking met Schrijvers uit Oost en Linnaeus Boekhandel. Maaike Bergstra (redacteur van Schrijvers uit Oost) gaat deze keer in gesprek met Joep van Helden over zijn eerste verhalenbundel ‘Jerrycan’.

Joep van Helden (1988) studeerde Sociologie en Toneelschrijven. Eerdere verhalen van zijn hand verschenen in De Gids, Deus ex Machina, Tirade en DW B. In 2019 ontving hij een CCS Crone stipendium om aan zijn debuut te werken. In de recent verschenen verhalenbundel 'Jerrycan' – verkent hij het raakvlak tussen hard en zacht, wereld en mens, kunnen en willen.
In een verhaal zoekt een jeugddelinquent dagenlang naar het juiste moment om sorry te zeggen. Een ander speelt zich af in een kille kustplaats en wordt de door iedereen verachte Paulo gedwongen zijn vriendje te delen. In weer een ander gaan de organen van een overleden tiener ieder naar een andere bestemming. Of het verhaal van de oude Nor die haar rondvaartboot tracht te behouden terwijl de rivier dichtvriest, de stroom uitvalt en haar man gevaarlijk begint te hoesten. In een decor dat wordt gekenmerkt door schaalvergroting en bijtende chemicaliën, glinsteren deze verhalen van hartstocht en opmerkelijke elegantie.

Vanwaar je keuze voor het korte verhaal?
In eerste instantie omdat ik ze zelf het liefst lees. Het korte, het onvolledige, doet recht aan het leven dat zich vaak onbegrijpelijk aan mij toont. In verhalen is ruimte voor niet-weten. Goede verhalen vragen van mij geen analytische of kritische houding, maar een uitdagendere: een intuïtieve. Misschien is schoonheid deels onbegrijpelijk. Ik ben in fictie niet op zoek naar een ontmaskering, een tijds- of wereldbeschouwing. De goede verhalen die ik las hebben geen onderwerp, ze zijn dingen op zichzelf.

— Bron: ILFU

Inloop vanaf 18:30 uur met soep en na afloop boekverkoop door Linnaeus Boekhandel.

Aanmelden
Kan per mail of aan de balie van de vestiging.
LET OP: ivm de 1,5 m maatregel is er maar een beperkt aantal kaartjes, dus reserveer tijdig en zeg af als je toch niet kan komen.

Voor bezoek aan deze activiteit is een coronatoegangsbewijs en een legitimatiebewijs verplicht. Kijk voor alle actuele coronamaatregelen op oba.nl/corona. Kom alsjeblieft op tijd. Vanwege controle bij de deur kan de rij wat langer zijn dan normaal. De zaal is vanaf 30 minuten voor aanvang open.

OBA Linneaus | Linnaeusstraat 44 | 1092 CL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: linnaeus@oba.nl

Foto @Fjodor Buis