OBA Linnaeus Live | Nina Polak

27 oktober 2022, van 19:00 tot 20:15 | OBA Linnaeus

Kosten: toegang gratis (vrijwillige bijdrage) | aanmelden vereist

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Linnaeus Live is een maandelijks boekenprogramma waarin telkens een schrijver wordt uitgenodigd om over zijn of haar meest recente werk te komen praten. Vooraf (vanaf 18.30 uur) wordt een heerlijke gratis verse soep geserveerd: Schrijvers&Soep!

Voor de tweede maal is Nina Polak te gast in OBA Linnaeus Live, de eerste keer ging het gesprek over Gebrek is een groot woord (Uitgeverij Prometheus, 2018), deze keer wordt zij geïnterviewd over haar derde roman Buitenleven, die het afgelopen voorjaar eveneens bij uitgeverij Prometheus verscheen.

Rivka en Esse, twee jonge vrouwen en geliefden hebben besloten op het platte land in het dorp Onderweer te gaan wonen, om te aarden en te zien wat de stilte met hen doet. Rivka is schrijver en kampt met een writersblock en Esse is de hectiek van de stad beu. Het dorp Onderweer in het noorden van Nederland is fictief. De beslissing de stad te verlaten om rust en regelmaat in de levens van beide vrouwen te brengen vormt juist het startpunt van een aaneenschakeling van heftige en verontrustende gebeurtenissen, waardoor het stel in plaats van nader tot elkaar te komen, juist steeds meer van elkaar afdrijft.

‘Pas op’, zegt Polak, in de Volkskrant van 19 mei 2022 hierover tegen Onno Blom ‘dat je je niet laat bedonderen door deze plek. Zelfs café De Klop bestaat niet. Buitenleven is geen autobiografisch, maar een autofuturistisch boek. Het vertrekpunt was wat er had kunnen gebeuren als mijn leven een andere kant op was gegaan.’

In zijn recensie van 25 mei 2022 is NRC Thomas de Veen is uitgesproken over de schrijfstijl van Polak. Zo haakt hij bijvoorbeeld in op het taalgebruik van hoofdpersoon Rivka: ‘Gloedvolle, dure woorden’ noemt hij het. Maar De Veen vindt dat dit goed past bij het boek doordat deze roman ‘slim rekenschap geeft dat zulke woorden niet neutraal zijn.’ De recensent zegt daarbij ook dat je ‘in Buitenleven in elk geval meteen de warme welluidendheid uit Polaks romans kunt herkennen.’ Over het hele boek zegt De Veen: ‘De pompeuze taal, de cynische ironie, de irritatie van de lezer daarover en de aarzeling daar weer over, én de spanningsopbouw met een misdaadplot: De verwachting die de roman gaandeweg schiep, wordt volledig ingelost. Genoeg aanleiding voor een mooi gesprek! In samenwerking met Linnaeus boekhandel en Schrijvers uit Oost

Aanmelden

Kan per mail of aan de balie van de vestiging.
Inloop vanaf 18:30 uur met verse soep. Na afloop boekverkoop door de Linnaeus Boekhandel.

OBA Linneaus | Linnaeusstraat 44 | 1092 CL Amsterdam 
T: 020-5230900 | E: linnaeus@oba.nl