EXPOSITIE | ‘De lijnen waarlangs wij lopen’

17 november 2023 t/m 20 januari 2024 | OBA Mercatorplein

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Beeldend kunstenaars Dominique Panhuysen en Danielle van Vree maakten samen een filminstallatie en interviewden daarvoor hun beide moeders: Monique Panhuysen-Delwaide (1936) en Anneke van Vree-Badoux (1941). Ze vroegen zich af hoe de ervaringen en herinneringen van hun moeders doorwerken in hun eigen leven en gingen op zoek naar raakvlakken en kruisbestuivingen tussen de twee moeders. Op basis van de gesprekken ontwikkelden ze een script.

Het boek De jaren van Annie Ernaux vormde de aanleiding voor dit project. Het vertelt het verhaal over de periode 1941-2006 door de lens van het geheugen, van tegenwoordige en herinnerde indrukken. Een collectieve autobiografie van onze tijd.

In deze samenwerking richten Dominique en Danielle de aandacht op hun moeders als inspiratiebron en onderwerp. Zij hebben medebepaald hoe zij als vrouwen, moeders en kunstenaars nu zijn. In De lijnen waarlangs wij lopen laten ze de generatie van hun moeders spreken en doorklinken in het nu.

Aan de film werkten mee:

moeders Monique Panhuysen-Delwaide en Anneke van Vree-Badoux, camera Victor Horstink, geluid Jaap Sijben, Edit Anio Harre, geluidmixage Warning Studios

Publicatie:
Fragmenten uit de gefilmde interviews zijn gebundeld in een publicatie, bijzonder mooi vormgegeven door Melle Hammer. Het boekje ligt ter inzage en is te bestellen voor 10,- excl. verzendkosten. Stuur een e-mail naar: delijnenwaarlangs@gmail.com

De lijnen waarlangs wij lopen werd mogelijk gemaakt door: Amsterdam Fonds voor de Kunst, Stadsdeel West, Tijl Fonds en Stichting Ansicht.

www.dominiquepanhuysen.nl
www.daniellevanvree.nl

OBA Mercatorplein |  Mercatorplein 89 |1057 CA Amsterdam
T: 020-5230900 | E: mercatorplein@oba.nl