Alle 27 vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

OPNAME Cinema Literair - Carol

21 april 2021 t/m 21 april 2025 | OBA Online

Hoe leef je ‘goed’, dus naar je aard, als de wereld om je heen dat juist onmogelijk maakt? Dat is de vraag deze avond waarop ‘Carol’ (2015) van Todd Haynes, gebaseerd op Patricia Highsmiths roman uit 1952 centraal staat.

Het verhaal gaat over een vrouwelijke fotograaf die verliefd wordt op een oudere vrouw die middenin een echtscheiding zit. De film, met Cate Blanchett en Rooney Mara in de hoofdrollen, werd genomineerd voor
zes Oscars. Highsmith schreef het boek destijds onder een pseudoniem, omdat ze niet bekend wilde staan als een ‘lesbische schrijver’ en omdat ze haar eigen leven als directe inspiratiebron gebruikte. Te gast in de talkshow is Joyce Roodnat, cultuurredacteur van NRC Handelsblad. Over het verhaal zegt Joyce: ‘De sensuele kracht van een bontjas, hoe Highsmith wil je het hebben!’ Het gesprek is ook via Livestream te volgen.