ONLINE La Nuit des idées in Nederland 2022: 1001 manieren om je thuis te voelen in Europa

27 januari 2022, van 20:00 tot 21:00 | OBA Online

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Wat maakt dat je je thuis voelt in Europa? La Nuit des idées 2022 vraagt Europeanen om hun persoonlijke antwoord en hun eigen ervaring.

Het Europese project is gebaseerd op een gemeenschappelijke geschiedenis en gemeenschappelijke waarden. Die werden tot nu toe voornamelijk vormgegeven door “de rationele weg van de marktintegratie" en minder door “de emotionele weg van het ‘thuis-gevoel’” (aldus Pascal Lamy). Welke plaats blijft er over voor het gevoel van verbondenheid met Europa in onze tijd van identiteitsbewustwording?

In het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie verkent de Nuit des Idées het begrip “thuis in Europa”, aan de hand van verschillende verhalen uit en over de maatschappij van nu. Wat maakt dat men zich ‘Europeaan’ voelt, wat ligt er ten grondslag aan het ‘thuis-gevoel’ – of je nu in Europa of elders bent geboren?

Moderator Margot Dijkgraaf (literatuurcriticus en schrijver) gaat in gesprek met Mahir Guven (schrijver), Ilja Leonard Pfeiffer (dichter en schrijver), Didier Leschi (directeur van het Franse bureau voor immigratie en integratie en Jannah Loontjens (schrijver en filosofe). Met deelname van Luis Vassy (Ambassadeur van Frankrijk in Nederland).

Organisatie: Institut français des Pays-Bas, in samenwerking met Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) en OBA.
Voertaal: Frans en Nederlands (met simultaan tolken).

Klik HIER voor de link naar de livestream (online vanaf 27-1-22, vanaf 20 uur en ook daarna terug te kijken).