Openingsprogramma Herdenking/Viering 150 jaar Hindoestaanse migratie

4 juni 2023, van 14:00 tot 16:00 | OBA Oosterdok | OBA Theater

Kosten: toegang gratis | aanmelden vereist

Op 5 juni 1873, na een reis van 99 dagen, kwam vanuit Brits-Indië (het huidige India) het eerste schip aan in Fort Nieuw-Amsterdam in Suriname, de Lalla Rookh. Aan boord bevonden zich 399 contractanten, onderweg waren 11 personen overleden. Er zouden hierna nog vele schepen volgen. De Hindoestaanse migratie was begonnen.

Na de afschaffing van de slavernij vreesden plantagehouders in Suriname dat zij financieel in de problemen zouden komen, nu de voormalige tot slaaf gemaakten de plantages verlieten. Ze moesten andere manieren bedenken voor goedkope arbeidskrachten. De oplossing vond men in ‘contractarbeiders': arme boeren uit o.a. Brits-India die tijdelijk naar Suriname zouden komen. De werkomstandigheden op de plantages waren vaak ellendig, en veel Hindoestaanse migranten keerden nooit terug.      

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Hindoestaanse migratie naar Suriname begon. Op zondag 4 juni opent bij OBA Oosterdok de expositie Het verhaal van de dochter van een Kantraki. Expositie en bijbehorend boek zijn ontwikkeld door de kunstenaar Ramdew Krishna van Stichting GPN. Tijdens het openingsprogramma zullen sprekers dieper ingaan op de viering/herdenking van 150 jaar Hindoestaanse migratie, en zijn er dansers, muzikanten en sketches te zien en te horen.   

Het boek van Ramdew Krishna is nu al te bestellen via info@natak.nl. 

OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

bestel kaarten