Afrika, de bakermat van civilisatie

The African Calendar maakt een reis door de geschiedenis van Afrika, haar diaspora en de wereld in een gestructureerd overzicht. (Her)ontdek tijdens dit programma de rijke culturele geschiedenis van Afrika aan de hand van de eerste 365-daagse kalender, genaamd de Nilotic/Denderah Disc. Maar ook wat de kracht van cultureel erfgoed is. We gaan daarvoor in gesprek met 4 gastsprekers.
De eerste 365-daagse kalender, de Denderah Disc, is gecreëerd rondom de Nijl in Afrika. In het gebied Sudan, Eritrea en Ethiopië, bekend als het voormalige Tamare / Kush / Kemet. Deze was gestoeld op de patronen en de cyclus van natuurlijke elementen. Hieruit zijn o.a. weken, maanden, jaren, maar ook seizoenen, astrologie en horoscopen voortgekomen. The African Calendar is daar een reproductie van.
Een kalender staat aan de basis van elke grote en succesvolle civilisatie. Denk hierbij o.a. aan de Chinese, Joodse, Islamitische, Hindoeïstische, Boeddhistische, Orthodoxe en/of Koptische kalenders. Een kalender waarborgt het cultureel erfgoed van een etniciteit en zorgt voor een gestructureerd overzicht voor het nageslacht.
Ieder mens wordt geboren binnen een cultuur, en de verzameling aan overdracht van materieel en immaterieel erfgoed, is het cultureel erfgoed. Deze draagt bij aan "the sense of belonging" en identiteit van een etniciteit. Door slavernij en kolonisatie zijn er veel wijsheden, kennis en identiteiten verloren gegaan. Het mogen hebben en kennen van je eigen geschiedenis en cultureel erfgoed is een geboorterecht van ieder mens.
Tijdens dit symposium duiken we eerst in de geschiedenis en de tot-standkoming van de eerste culturen en de fundamentele rol die de Nilotic/Denderah Disc daarin heeft gespeeld. Vervolgens kijken we naar het heden: Wat is de essentie van cultuur? Wat is cultureel erfgoed? Hoe beïnvloedt dit ons in ons dagelijks leven? Als individu, als ook op het collectief? Luister & praat mee met de panelleden vanuit elk hun eigen perspectief. Collin Edson; Komediant/theatermaker/LBTIQ, Laucyna Bodaan; Vaginacoach/mixed race & Chautileo; Activiste/gestolen geadopteerde. Host: Sherwood Feliksdal.
Dit is een belevingssymposium met:
• Klankschalen
• Mini-seminar
• Spoken word & storytelling
• Een panelgesprek
LET OP: Voor bezoek aan deze activiteit is een coronatoegangsbewijs en een legitimatiebewijs verplicht. Kom alsjeblieft op tijd. Vanwege controle bij de deur kan de rij wat langer zijn dan normaal. De zaal is vanaf 30 minuten voor aanvang open.
OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl