Bloomsbury Revisited

21 november 2019, van 20:00 tot 22:00 | OBA Oosterdok

Kosten: Toegang € 15,00 | € 7,50 met OBA-pas

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Rindert Kromhout

Rindert Kromhout - Een schilderij om in te wonen

Deze miniserie van drie lezingen gaat terug naar het Engeland van het begin van de 20ste eeuw. Centraal staat Charleston Farmhouse, trefpunt van de Bloomsbury Group.
Vanessa Bell was de spil van de Bloomsbury Group. Beroemde tijdgenoten als Viginia Woolf, Roger Fry, John Maynard Keynes, Clive Bell, Lytton Stratchey en Dora Carrington waren vaste bezoekers.
Jonge schrijvers, kunstenaars en intellectuelen vonden elkaar in hun creativiteit en verzet tegen de behoudende Victoriaanse samenleving. Zowel in hun kunst als in hun levensstijl ging deze vriendengroep vergaande experimenten aan, die prachtige boeken, schilderijen en verhalen hebben opgeleverd.
In deze miniserie gaat het niet alleen over de baanbrekende avant-garde kunst van de Bloomsbury Group, maar ook over hun vriendschappen, liefdesrelaties en familieperikelen.
Drie specialisten belichten ieder een ander aspect. Met op 21 november schrijver Rindert Kromhout, 16 januari literatuurhistorica Liesje Schreuders en op 26 maart kunsthistorica Anjette van de Ven.

Rindert Kromhout - Een schilderij om in te wonen.

In deze lezing legt schrijver Rindert Kromhout uit wat maakte dat hij gefascineerd raakte door de Bloomsbury Group en Charleston Farmhouse. Kromhout vertelt hoe zijn Charleston-trilogie tot stand is gekomen. Hij voert hierin een de bonte stoet van kunstenaars op die woonden en werkten in het Engeland van de jaren ‘20 en ‘30 van de 20e eeuw.
Charleston Farmhouse was het trefpunt van de Bloomsbury Group. Kunstschilder Vanessa Bell woonde vanaf 1916 in het landhuis, samen met haar kinderen Julian, Quinten en hun jongere zusje Angelica. In de Charleston-trilogie lezen we hoe de kinderen Bell opgroeien in de kunstenaarsgemeenschap. De verhalen, waarin feit en fictie samenvloeien, zijn veelal geschreven vanuit het perspectief van de jongste zoon Quinten, die later schrijver is geworden.
De Charleston-trilogie bestaat uit: ' Soldaten huilen niet', 'April is de wreedste maand' en 'Vertel me wie wij waren' (Querido).

Programma in OBA Forum (6e etage), na afloop is de bar in de Theaterfoyer geopend en verzorgt Het Martyrium de boekverkoop.

Meer over deze serie op oba.nl/bloomsbury

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: 0205230900 | klantenservice@oba.nl