De OBA is alleen open op afspraak voor de OBA Bestelservice en activiteiten. Binnen lopen zonder afspraak kan nog niet door de coronamaatregelen van de overheid. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

VERZET NAAR 2-10 Nader Tot Het Violet En De Dood - een lezing voor jong en oud door Nico Keuning

20 maart 2021, van 14:00 tot 15:30 | OBA Oosterdok

Kosten: € 10,00 | € 5,00 met OBA-pas, stadspas of collegekaart

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In verband met de huidige situatie is dit programma verplaatst naar 2-10.

Klik hier voor het programma van 2-10, 14:00.

Vijfentwintig jaar geleden verscheen de roman ‘Het Boek Van Violet En Dood’ van Gerard Reve (1923-2006). Een boek met een beladen geschiedenis.

Nadat de schrijver ‘Het Boek’ reeds in 1963 had aangekondigd, verscheen het uiteindelijk 33 jaar later, in februari 1996.
Nico Keuning zal in zijn lezing op basis van het Boekenweekthema ‘Tweestrijd’ ingaan op de wordingsgeschiedenis van ‘het boek’, vorm en inhoud, en de strijd tussen de schrijver en de buitenwereld: intellectuelen rond zijn Geleerde Halfbroer Karel, socialisten en kunstbroeders. 

Nico Keuning (1952) is neerlandicus, schrijver en publicist. Naast de roman Boternacht (2015), schreef hij onder andere letterkundige biografieën en monografieën van Max de Jong, Jan Arends, Johnny van Doorn, Louis-Ferdinand Céline en Willem Brakman. Voor zijn biografie Een zeker onbehagen, over Bob den Uyl, ontving hij de Mr. J. Dutilhprijs. Oktober vorig jaar verscheen ‘Met scherpe pen, rellen en rechtszaken in de naoorlogse Nederlandse literatuur’. Keuning publiceerde over Gerard Reve in boeken, kranten en tijdschriften.

We doen ons best om je bezoek aan de OBA zo veilig mogelijk te maken.
Doe de gezondheidscheck voordat je een plek reserveert en bereid je voor op je bezoek aan de OBA.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

foto Gerard Reve @José Vlijmen
foto Nico Keuning @Bob Bronshoff