BOEKPRESENTATIE │ Nino Haratischwili – ‘Het schaarse licht’

6 november 2022, van 16:00 tot 17:00 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: toegang gratis | aanmelden vereist

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Nino Haratischwili (1983, Tbilisi/Georgië) komt naar de OBA ter gelegenheid van de presentatie van haar nieuwste boek ‘Het schaarse licht’, bij Meridiaan Uitgevers. Teun van de Keuken interviewt haar.

Nino Haratischwili is romancier, toneelschrijver en regisseur. Met haar boek, ‘Het achtste leven (voor Brilka)’, brak zij door in Nederland.
In ‘Het schaarse licht’ vertelt ze over een verloren land en een verloren generatie, een revolutie die haar eigen kinderen opeet, over liefde en verraad en een diepe vriendschap tussen vier vrouwen.

Hier staan we, het trio dat ontkomen is, dat de sprong naar het heden heeft gemaakt, wij, de overlevenden, die proberen plaatsvervangend verder te leven voor al diegenen die dat niet was vergund en die op deze foto’s eeuwig jong zullen blijven.

— Uit: ‘Het schaarse licht’

Na de onafhankelijkheid breekt er chaos uit in de jonge Georgische staat. Tussen de vochtige muren en de betoverende houten balkons in de binnenstad van Tbilisi sluiten eind jaren tachtig vier meisjes vriendschap. De eerste grote liefde, die alleen in het geheim mag bloeien, het oplaaiende geweld in de straten, de stroomuitval, de heroïne die het land overspoelt, en de verscheurdheid van een jonge democratie in burgeroorlog - hun vriendschap trotseert alles, tot verraad en een tragische dood hen ten slotte toch uiteendrijven. Pas in 2019, bij een grote fototentoonstelling van het werk van Dina, hun inmiddels overleden vriendin, zien ze elkaar in Brussel terug. De foto’s laten hun geschiedenis zien, die tegelijk de geschiedenis is van hun land, een intieme terugblik, die hen dwingt de sluier over het verleden op te lichten.  
Programma in samenwerking met Meridiaan Uitgevers, Java Bookshop en de OBA.  

Voertaal is Engels. Van het interview wordt een opname gemaakt die later via o.a het YouTube kanaal van de OBA terug te kijken zal zijn.  

Na afloop is de bar in de Theater foyer geopend, is Java Bookshop aanwezig en zal Nina Haratischwili signeren.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

aanmelden

Foto ©G2 Baraniak