UITVERKOCHT - Boekpresentatie │ Jan Brokken - De Kampschilders

13 oktober 2022, van 17:00 tot 18:00 | OBA Oosterdok | OBA Theater

Kosten: toegang gratis | aanmelden verplicht

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Unieke kans! Vier met Jan Brokken en intimi de publicatie van zijn nieuwe boek ‘De kampschilders’. Zijn uitgever Marcella van der Kruk gaat met Jan Brokken in gesprek over de bijzondere achtergronden en de totstandkoming van De kampschilders, over de kamptijd van zijn ouders en de reddende kracht van kunst.

Over ‘De kampschilders’: de kunsten bloeiden in de jaren dertig op Bali. Vanuit de hele wereld trokken kunstenaars naar het eiland en raakten geïnspireerd en betoverd door de Balinese cultuur. Onder hen ook de schilders Rudolf Bonnet, Willem Hofker en Maria Hofker-Rueter. Maar aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Bonnet en de beide Hofkers kwamen in een jappenkamp op Celebes terecht, Rudolf en Willem in hetzelfde kamp als Han, de vader van Jan Brokken, Maria in hetzelfde kamp als zijn moeder Olga. Op ingenieuze en ongeëvenaarde wijze verweeft Brokken hun lotgevallen. Hij wekt het rijke culturele leven op Bali tot leven, maakt de voortdurende angst in het kamp op indringende wijze invoelbaar en laat zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn. Met ‘De kampschilders’ bewijst Jan Brokken zich opnieuw als een geweldig verteller en als literaire non-fictieschrijver die de grote historische feiten navoelbaar en de kleine persoonlijke geschiedenissen magisch kan maken.

Op groot scherm zullen een aantal van de kunstwerken uit het boek te zien zijn.  Het interview duurt een klein uur, daarna kan in de Theaterfoyer worden nagepraat met Jan Brokken die zijn boek ook zal signeren. En natuurlijk is de bar is dan geopend voor een drankje. 

Foto : @Jelmer de Haas

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | klantenservice@oba.nl

bestel kaarten