Cinema Literair – Lancelot du Lac

16 november 2021, van 19:30 tot 22:00 | OBA Oosterdok

Kosten: € 7.50 | € 3,75 met OBA-pas, stadspas of collegekaart | alleen toegang met geldige Corona QR code*

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In deze editie van Cinema Literair, het programma van de OBA waarin literaire klassiekers en geprezen cinema naast elkaar worden gelegd, belichten we het cinematische meesterwerk ‘Lancelot du Lac’ van Robert Bresson. Aan de hand van het boek 'The Once and Future King' van T.H. White voelt presentator Gawie Keyser een speciale gast aan de tand om zowel boek als film te duiden. Wat maakt deze film tot een meesterwerk, en hoe zat de arthuriaanse legende ook alweer in elkaar?

De Franse regisseur Robert Bresson, een van de grootste cineasten uit de geschiedenis, gebruikte de oer-Arthur-tekst uit de Middeleeuwen - Thomas Malory’s Le Morte d’Arthur - als basis voor zijn eigen interpretatie van het verhaal van de Ridders van de Ronde Tafel. Daarin valt de focus op de buitenechtelijke liefde tussen Arthurs beste vriend Lancelot en Guinevere, koningin en vrouw van Arthur.

The bravest people are the ones who don’t mind looking like cowards.

— T.H. White, The Once and Future King

Nelleke Noordervliet over het legendarische verhaal van Koning Arthur

In de talkshow zal historicus en schrijver Nelleke Noordervliet alles vertellen over de arthuriaanse legende, de zoektocht naar de Heilige Graal en het verraad van Lancelot, onder meer aan de hand van een van haar favoriete boeken over het onderwerp: The Once and Future King (1958) van T.H. White.

Voorbespreking, rollenspel en filmvertoning

Nelleke Noordervliet schuift aan bij filmcriticus Gawie Keyser om de film in te leiden. Hierbij komt het boek van White niet alleen uitgebreid onder de aandacht, maar wordt ook een passage uit het werk opgevoerd voor het publiek in het kader van De Proloog. Noordervliet vertolkt hierin de rol van Lancelot, Keyser die van Koning Arthur. Na afloop van het gesprek wordt de film vertoond.

Tijdens deze Cinema Literair wordt onder alle aanwezigen 5 x het boek Kijken maakt gelukkig van Gawie Keyser verloot.

Cinema Literair Najaar 2021 komt tot stand in samenwerking met Het Institut français des Pays-Bas en het weekblad De Groene Amsterdammer.

Het inleidende gesprek is ook online te volgen en later terug te kijken. Klik HIER voor de link (vanaf 16-11, 19:30 online).

Bekijk HIER alvast de trailer en beluister HIER de podcast.

Voor meer informatie zie Cinema Literair Najaar 2021

LET OP: Voor bezoek aan deze activiteit is een coronatoegangsbewijs en een legitimatiebewijs verplicht. In de zalen geldt geen mondkapjesplicht en hanteren we geen 1,5 meter afstand. Je bent uiteraard vrij om wel een mondkapje te dragen en waar mogelijk afstand te houden. Kom alsjeblieft op tijd. Vanwege controle bij de deur kan de rij wat langer zijn dan normaal. De zaal is vanaf 30 minuten voor aanvang open.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl


Dit najaar: films van drie Franse grootheden in high definition


Op het grote scherm van het OBA Theater en in high definition vertoont Cinema Literair dit najaar de films ‘Madame Bovary’ van Claude Chabrol, ‘The Name of the Rose’ van Jean-Jacques Annaud en ‘Lancelot du Lac’ van Robert Bresson. Speciale gasten schuiven vooraf aan in de talkshow van presentator Gawie Keyser om boek en film te bespreken, gevolgd door een vertoning van de gekozen film.


Leestips voor thuis: