Cinema Literair – Madame Bovary

14 september 2021, van 19:30 tot 22:00 | OBA Oosterdok

Kosten: € 7.50 | € 3,75 met OBA-pas, stadspas of collegekaart | gratis voor We Are Public leden (op vertoon van pas)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In deze editie van Cinema Literair, het programma van de OBA waarin literaire klassiekers en geprezen cinema naast elkaar worden gelegd, belichten we het controversiële boek 'Madame Bovary' van Gustave Flaubert. Aan de hand van de gelijknamige film van Claude Chabrol uit 1991 voelt presentator Gawie Keyser speciale gasten aan de tand om zowel boek als film te duiden. Want waarom zorgde dit verhaal eigenlijk voor zoveel opschudding, en wat zien we daarvan terug in de film?

Chabrol, ook wel de ‘Franse Hitchcock’ genoemd, regisseerde begin jaren negentig de volgens velen beste versie van Gustav Flauberts roman uit 1856, met een glansrol voor nog altijd dé actrice van onze tijd: de veelzijdige Isabelle Huppert, bekend van onder meer klassiekers als Paul Verhoevens Elle, François Ozons 8 Femmes en Michael Hanekes La Pianiste.

De liefde, meende Emma, moest plotseling komen, met donder en bliksem – als een orkaan uit de hemel, die het leven overvalt, het omverwerpt, ieders wil als blaadjes van de bomen rukt en het hart volledig in de afgrond stort.

Madame Bovary: van schandaal naar bestseller

Huppert speelt de rol van Emma Bovary, een jonge vrouw die hunkert naar bevrijding na haar huwelijk met een saaie man. Geen gebruikelijk gespreksonderwerp in het negentiende-eeuwse Frankrijk. Flauberts boek zorgde dan ook voor een schandaal. De schrijver werd vervolgd wegens ‘obsceniteiten’, maar vlak daarna (en wellicht juist daardoor) werd het boek een bestseller. Madame Bovary is een van de grootste werken uit de literatuurgeschiedenis, volgens de Britse historicus en schrijver Julian Barnes zelfs ‘de beste roman ooit geschreven’.

Voorbespreking, rollenspel en filmvertoning

Stine Jensen (filosoof en programmamaker bij HUMAN), schuift aan bij filmcriticus Gawie Keyser om de film in te leiden. Hierbij komt het boek van Flaubert niet alleen uitgebreid onder de aandacht, maar wordt ook een passage uit het werk opgevoerd voor het publiek in het kader van De Proloog. Stine Jensen vertolkt hierin de rol van Emma Bovary, Gawie Keyser die van Charles, de eenvoudige echtgenoot die Madame Bovary zo doet smachten naar een ander leven. Na afloop van het gesprek wordt de film vertoond.

Bekijk HIER alvast de trailer.
Of beluister HIER de podcast van Gawie Keyser. 

Het inleidende gesprek is ook online te volgen en later terug te kijken. Klik HIER voor de link (vanaf 14-9 19:30 online).

Voor meer informatie zie Cinema Literair Najaar 2021

Bereid je voor op je bezoek aan de OBA en doe de gezondheidscheck voordat je naar de OBA komt.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl


Dit najaar: films van 3 Franse grootheden in high definition


Op het grote scherm van het OBA Theater en in high definition vertoont Cinema Literair dit najaar de films Madame Bovary van Claude Chabrol, The Name of the Rose van Jean-Jacques Annaud en Lancelot du Lac van Robert Bresson. Speciale gasten schuiven vooraf aan in de talkshow van presentator Gawie Keyser om boek en film te bespreken, gevolgd door een vertoning van de gekozen film.


Leestips voor thuis: