Cinema Literair | Pastorale 1943

2 mei 2023, van 19:30 tot 22:00 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: € 7.50 | € 3,75 met OBA-pas of stadspas

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In de oorlogsfilm Pastorale 1943 (1978) van Wim Verstappen, gebaseerd op de gelijknamige roman van Simon Vestdijk uit 1948, komende legendarische namen van de Nederlandse cinema voorbij.

Ga maar na: Sylvia Kristel, Rutger Hauer, René Soutendijk, Frederik de Groot. Dit maakt de vertoning van Pastorale 1943 in het OBA Theater tot een niet te missen evenement!

Vestdijks roman focust op het leven van gewone mensen op een dorp in de Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hoofdpersonage, Johan Schultz, is leraar Duits, maar vooral is hij actief in het verzet. Ondanks dat hij van oorsprong Duits is, voelt hij zich inmiddels volledig Nederlander. Als Schultz een onderduikadres voor een Joodse vriend bij een boerenfamilie regelt, komt hij in levensgevaar, net als andere dorpelingen die actief zijn in het verzet.

Simon Vestijk (1898 — 1971) publiceerde meer dan tweehonderd boeken, waarmee hij een van de meest productieve Nederlandse schrijvers was.

Zijn grote kwaliteit ligt in de wijze waarop hij op ironisch-gedistantieerde wijze het menselijke van zijn personages schetst. In een van zijn mooiste boeken, De ziener (1959), gaat het bekijken van zijn zielige held (een voyeur) gepaard met een ‘ongewone dosis begrip en inlevingsvermogen’, in de woorden van criticus H.A. Gomperts in Het Parool.

Om Vestdijk en Pastorale 1943 te duiden schuift cultuurjournalist Joyce Roodnat aan de talkshow. De Cinema Literair Band verzorgt live muziek.

Online
De inleiding wordt opgenomen en is ook online te volgen.
Klik HIER voor de link.


OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

bestel kaarten